Leren lezen, Recensies

Thea Stilton – De klos in het bos

Thea Stilton - De klos in het bos

‘Weet je wat jij op school moet doen?’ vroeg ik hem. ‘Les geven over de natuur. Leven in het bos… Dat moet elke muis kunnen! En ik ken een muis die daar les in geeft. Het is een vriend van mijn broer. Geronimo klom naar een bergtop met hem!’
– Uit: ‘Thea Stilton – De klos in het bos

Er komt een nieuwe meester op school!
Hij geeft les in:
Hoe leef je in de natuur?
Hoe bouw je een hut?
Hoe zoek je naar eten en drinken?

Dan gaat de klas naar het bos.
Daar moet elke muis het zelf doen!
Maar er komt een storm.
En heel veel regen.
Wat nu?
Zal dat wel goed gaan?
Of zijn ze de klos in het bos?

Wat vind ik van dit boek?

Geronimo en Thea Stilton zijn de bekendste muizen in kinderboekenland. Hun boeken staan bekend om hun grotere lettertype met woorden die daarbij nadruk krijgen. Deze woorden zijn nét iets groter gedrukt dat de andere woorden en vaak hebben deze een ander lettertype en een andere kleur. Daarnaast worden de verhalen vergezeld met kleurrijke illustraties die het verhaal ondersteunen.

Al dit bovenstaande geldt ook voor ‘Thea Stilton – De klos in het bos’. Dit boek is geschreven voor kinderen die de beginselen van het lezen onder de knie hebben. Vanuit de uitgeverij is het AVI-niveau E3 aan dit boek gekoppeld, dat betekent dat kinderen die groep 3 doorlopen hebben dit boek kunnen lezen. Dit wil overigens niet uitsluiten dat dit boek niet eerder of later gelezen mag worden. Het is in mijn ogen belangrijker om te kijken naar de interesses en wensen van het kind dan naar zijn vaardigheid. In dit boek staan weinig écht moeilijke woorden, dus dit boek kan al snel gelezen worden door een leerling.

Of de verhaallijn uit ‘Thea Stilton – De klos in het bos’ helemaal passend is voor de leeftijd waarvoor het boek geschreven is, weet ik persoonlijk niet. Eerlijk is eerlijk, het idee van het verhaal is heel leuk: er komt een nieuwe meester op school en hij gaat met de leerlingen een challenge aan om te overleven in de natuur. Maar dat dan ook muizen vals gaan spelen en daarbij de butler van hun huis gaan bellen, vind ik gezien de leeftijd niet passend. In mijn ogen is de verhaallijn meer geschikt voor kinderen die al iets ouder zijn.

Al met al is ‘Thea Stilton – De klos in het bos’ een prima boek om kinderen leeskilometers te laten maken. Zeker voor de al wat oudere lezer die lezen lastig vindt, zal dit boek geschikt zijn.

Praktische informatie

Titel: De klos in het bos
Auteur: Thea Stilton, vertaald door Pauline Akkerhuis
Uitgever: Pelckmans, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 10,00

Het boek ‘Thea Stilton – De klos in het bos‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Pelckmans, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.