Fictieboeken, Recensies

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Ik zeg: ‘Mama, doe eens zonder inleiding.’
Zonder inleiding zegt ze dat papa en zijn Cruz mij onhandelbaar vinden.
Dat is geen nieuws.
Het voorstel dat erop volgt is wel nieuw.
Ze zouden het gemakkelijker vinden als ik niet meer elke week het weekend bij ze zou doorbrengen. Ze denken dat om de twee weken beter zou zijn. Of om de drie. Ze denken dat ik dat zelf ook liever heb.

– uit: ‘Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Met de titel ‘Tegenwoordig heet iedereen Sorry‘ sprak dit boek mij erg aan, maar nadat ik dit boek gelezen had, wist ik niet precies wát ik nou gelezen had. Ik vond het daarom ook heel lastig om op te schrijven waar het boek over gaat. De eerste paar korte hoofdstukken was het verhaal nog wel te volgen, maar daarna gebeurden er een aantal rare dingen waardoor je kwijt raakt wat je eigenlijk aan het lezen bent.
Een van de weinige positieve punten aan dit boek is dat het korte hoofdstukken zijn en je daardoor redelijk snel door het boek heen leest. Dit positieve punt heeft ook gelijk een negatieve kant. Doordat de hoofdstukken zo kort zijn, kan de schrijver er weinig diepgang in stoppen. Erg jammer dat dit boek mijn hoge verwachtingen niet waar kon maken.

Hieronder een samenvatting van het boek die op de website van Querido Uitgevers is te vinden:
Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met ‘zijn Cruz’ naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek.
Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken. 
Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry‘ is geschreven door Bart Moeyaert. Bart Moeyaert begon al op jonge leeftijd met het schrijven van boeken. Op 19-jarige leeftijd verscheen zijn eerste boek. Het werk van Moeyaert is al vaak bekroond in binnen- en buitenland. Hij heeft onderander de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Boekenleeuw en een aantal Zilveren Griffels ontvangen. Bart Moeyaert onlangs de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) gewonnen. Dit is een jaarlijkse ‘Nobelprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur’ en bestaat uit een beeldje en een geldprijs van vijf miljoen Zweedse kronen, omgerekend € 480.000,00.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry‘ was één van de genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019. Deze prijs heeft hij niet gewonnen.

Praktische informatie

Titel: Tegenwoordig heet iedereen Sorry
Auteur: Bart Moeyaert
Uitgever: Querido
Prijs: € 18,50

Het boek ‘Tegenwoordig heet iedereen Sorry‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.