Prentenboeken, Recensies

Stork

Stork

‘Stil maar kleintje,’ zegt Stork. ‘Ik beloof je dat ik je ouders zal vinden.’
– Uit: ‘Stork

Negen maanden na de Grote Ramp, waarbij iedereen verplicht binnen moest blijven, kon Ooievaarscentrale EIBER & CO het werk niet aan.

Stork, een gepensioneerde ooievaar, wordt gevraagd een handje te helpen. Helaas is zijn geheugen ook met pensioen en vergeet hij bij wie hij de baby af moet leveren.

Op goed geluk gaat hij op zoek, maar waar hij ook aanklopt, niemand heeft een kind besteld. Wat nu?

Wat vind ik van dit boek?

Wat vertelt ‘Stork‘ een ongelooflijk warm, lief en grappig verhaal. Dit prentenboek heb ik in een moeite door uitgelezen en ik vond het oprecht jammer toen ik de laatste pagina omsloeg.

Dit prentenboek is een heel mooie knipoog naar de lockdown die we in ons land al meerdere malen hebben meegemaakt: iedereen moet binnen blijven, dan is het geen gek gevolg dat de ooievaars het negen maanden later druk hebben. Het is zelfs zo druk dat er gepensioneerde ooievaars aan het werk gezet gaan worden, zo ook Stork. Zijn geheugen is niet meer wat het is geweest en heeft moeite met het juist thuis te vinden. Gelukkig is hij het vliegen nog niet verleerd en zo gaat hij op zoek naar de juiste ouders voor het meisje wat hij af moet leveren. De juiste ouders vinden, blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Keer op keer vliegt hij bij mensen aan die het meisje (nog) niet verwachten.

Hoewel dit prentenboek zich richt op kinderen vanaf ongeveer vijf jaar, is het ook nog aantrekkelijk voor oudere lezers. Zo zit dit boek vol woordgrapjes en verwijzingen die voor kinderen uit bijvoorbeeld de bovenbouw én volwassenen ook nog erg leuk zijn. De grapjes die in dit boek staan, ga ik natuurlijk niet verklappen in mijn recensie. Wat ik wel in meerdere recensies gelezen heb, is dat de namen van de papa’s waar het meisje heen gaat zijn geïnspireerd op de mannen van De Grote Vriendelijke Podcast: Jaap en Bas. Zou dit echt zo zijn of is het puur toeval?

Een mooie toevoeging aan dit verhaal is dat er een verschillende gezinssamenstellingen zijn waar Stork langs vliegt: alleenstaand, getrouwd, jong, oud, veel kinderen, geen kinderen, man, vrouw, hetero- of homoseksueel, alles in dit boek komt voorbij! Zo zullen vele kinderen zich kunnen identificeren met een van de gezinnen uit dit boek.

Tot slot nog de illustraties in het boek. Annette Fienieg heeft gebruik gemaakt van veel lichte, pastelachtige kleuren. Hierdoor zijn de illustraties heel prettig om naar te kijken. Een leuk detail zijn de witte, blauwe en roze muisjes (van het beschuit) die op de schutbladen zijn geïllustreerd.

Kortom, ben je op zoek naar een boek waarin het thema familie en gezin centraal staat? Dan is ‘Stork‘ het juiste prentenboek!

Praktische informatie

Titel: Stork
Auteur: Koos Meinderts
Illustrator: Annette Fienieg
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,95

Het boek ‘Stork‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.