Stapelbedbroers
Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

Stapelbedbroers

Stapelbedbroers

‘Vangen!’ riep ik naar beneden. 
Rocco had er niet op gerekend, de bal kwam recht op zijn duim terecht. 
‘Godgloeiende,’ vloekte hij. 
‘Jij kan ook niet vangen, hè?’
‘Jij kan niet gooien, zul je bedoelen.’

– Uit: ‘Stapelbedbroers

Het is 1969, het jaar van de maanlanding. Henk en Rocco delen een slaapkamer. Henk leest graag boeken, Rocco is gek op voetbal. ’s Avonds voor het slapengaan houden ze in het donker stapelbedgesprekken. Ze praten over meisjes en muziek, over de dood en het heelal. Overdag maken ze ruzie zoals alleen broers die van elkaar houden dat kunnen. Gaandeweg groeien ze uit elkaar, tot Rocco een ernstig ongeluk krijgt.

Stapelbedbroers is het verhaal van Henk en Rocco, die opgroeien in een volksbuurt in een warm gezin, eind jaren zestig, verteld door Henk, de oudste van de twee. Hij wil graag hogerop, maar kan dat wel, een kwartje worden, als je voor een dubbeltje geboren bent?

Wat vind ik van dit boek?

Stapelbedbroers‘ is voor mij het eerste boek sinds tijden wat ik in één adem uit heb gelezen. Het boek begint met een spannende ‘flash forward’ en liet mij hierna niet meer los. In het verhaal lees je over het leven van broers en tegenpolen Henk en Rocco, geschreven vanuit het perspectief van Henk. Het verhaal is realistisch, emotioneel, grappig, rauw en tegelijkertijd ook warm. De schrijver weet een goed beeld van de karakters te schetsen, waardoor je als lezer het gevoel kent dat je de jongens kent alsof ze bij je in de straat wonen.

Het verhaal geeft een realistisch beeld van het leven in een arbeiderswijk in Den Haag, gedurende de jaren zeventig. Bepaalde thema’s zoals religie, standsverschillen en armoede keren steeds terug gedurende het verhaal. De broers bespreken tijdens de stapelbedgesprekken ook regelmatig dilemma’s. In het doen en laten van de karakters zie je duidelijk terug dat het verhaal zich in een andere tijd afspeelt. Het taalgebruik is soms wat grof, de schrijver schuwt het gebruik van scheldwoorden niet. Om deze reden zou ik ‘Stapelbedbroers‘ aanraden voor kinderen van 12 jaar of ouder. Een mooi verhaal om even helemaal in op te gaan!   

Praktische informatie

Titel: Stapelbedbroers
Auteur: Koos Meinderts
Illustrator: Maartje Kuiper
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,95

Het boek ‘Stapelbedbroers‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina