Fictieboeken, Recensies

Spijt! – Stripboek

Spijt! - Stripboek

Alleen als je minder dan tweehonderd kilo weegt, krijg je een kopietje, nijlpaard!
– Uit: ‘Spijt!

Jochem is het mikpunt van gepest op school. David doet er niet aan mee, maar hij durft er ook niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen de leerlingen te horen dat Jochem na een schoolfeest niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Hij wil Jochem graag vertellen dat het hem spijt. hopelijk is het nog niet te laat.

Wat vind ik van dit boek?

Als tiener verslond ik de boeken van Carry Slee en ook op latere leeftijd heb ik vele van haar boeken herlezen. Toen ik zag dat er een stripboek-versie van het boek Spijt! werd uitgebracht, was ik hier dan ook erg nieuwsgierig naar.

Het verhaal van ‘Spijt!‘ komt in grote lijnen overeen met de eerdere uitgaven van het boek en de uitgebrachte film. Alleen zijn er een aantal veranderingen merkbaar. Zo wordt het stripboek verteld vanuit het perspectief van David, een klasgenoot van Jochem, in plaats van vanuit het perpectief van Jochem zelf. Daarnaast is de identiteit van de personages gewijzigd, zo is David nu een jongen met een donkere huidskleur, in tegenstelling tot zijn personage in de film. Ik vind dit een slimme zet van de auteurs en illustrator omdat op deze manier meer kinderen zich kunnen identificeren met de personages in dit boek.

Dat dit boek vanuit David is geschreven, vind ik een bijzondere keuze. Je leest en ervaart nu hoe het pesten kan voelen als buitenstaander en ook het rouwproces om het verlies om Jochem vind ik een ontzettend mooie toevoeging.

Waar ik in dit boek aan moest wennen is de weergave van het verhaal en de snelle sprongen in tijd in het verhaal. Daarnaast liepen er soms twee verhaallijnen naast elkaar en dit maakte soms dat het verhaal lastig te volgen was.

Spijt!‘ is op een aantrekkelijke manier vormgegeven. Hopelijk is deze versie een mooie opstap om lezers vervolgens kennis te maken met het leesboek en de film van het verhaal.

Door de heftigheid van het verhaal is dit boek aan te raden voor kinderen vanaf groep 7 van de basisschool, maar ook op de middelbare school is deze versie goed te gebruiken. Op de website van Carry Slee is tevens een lespakket te vinden bij dit boek om met leerlingen in gesprek te gaan rondom pesten.

Praktische informatie

Titel: Spijt!
Auteur: Carry Slee is samenwerking met scriptschrijver Ahmad Resh
Illustrator: Ralf van der Hoeven
Uitgever: Moon, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 9,99

Het boek ‘Spijt!‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Moon, onderdeel van Overamstel Uitgeverijen, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.