Gedichtenbundels, Recensies

Soms als ik een vlinder zie

Soms als ik een vlinder zie

ik droomde vannacht
dat ik werd bezocht
door een vreemd en vrolijk
droomgedrocht
– Uit: ‘Soms als ik een vlinder zie

Liedjes waar je helemaal vrolijk van wordt, om (voor) te lezen en te luisteren terwijl je geniet van de fantastische prenten. Over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, een droomgedrocht, een giraf die bang is om zijn nek te breken, een zebra die zomaar midden op straat ligt, en nog veel meer.

Wat vind ik van dit boek?

In ‘Soms als ik een vlinder zie‘ zijn de nieuwste liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen gebundeld. Deze liedjes worden vergezeld met de schitterende, bijna sprookjesachtige illustraties van Mark Janssen.

In dit boek staan in totaal twaalf liedjes, steeds verspreid over meerdere pagina’s. De ene keer neemt het lied twee pagina’s in beslag, maar soms ook wel zes. De liedjes lezen als een gedicht, je hebt dus niet persé de afspeellijst nodig om dit boek te lezen. Dit maakt het echter wel vele malen leuker! De liedjes zijn te vinden op, onder andere, YouTube, Spotify en iTunes.

De illustraties van Mark Janssen ondersteunen de tekst uit de liedjes. In de illustraties is de stijl van Mark Janssen weer duidelijk te herkennen, het zijn illustraties om bij weg te dromen. Ook de peuterdame hier in huis kan eindeloos naar één plaat kijken en weet steeds weer iets nieuws te ontdekken en aan te wijzen. De illustraties zijn kleurrijk, maar niet overweldigend en brengen het gevoel en de sfeer van de liedjes goed over. Ik heb er ook weer een aantal favoriete illustraties bij. De illustraties bij de liedjes ‘Droomgedrocht’, ‘Het lied van de merel’, ‘Zebra’ en ‘Vlinder’ hebben vaak hier open op tafel gelegen.

Wat ik daarnaast een mooie toevoeging aan dit boek vind, is dat er op de website van Lemniscaat een lesbrief te vinden is met activiteiten bij elk lied uit dit boek. De lesbrief is geschikt voor kinderen van zes tot twaalf jaar, maar met wat kleine aanpassingen ook in te zetten bij de kleutergroepen. Het boek leent zich perfect om aan de slag te gaan met kunst, poëzie en muziek.

Wil je meer weten over de tot standkoming van dit boek? Luister dan de Lemniscast-aflevering met Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen.

Ben je op zoek naar meer boeken om met poëzie aan de slag te gaan? Kijk dan ook eens op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Soms als ik een vlinder zie
Auteur: Boudewijn de Groot & Jaco van der Steen
Illustrator: Mark Jsnssen
Uitgever: Lemniscaat, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 18,99

Het boek ‘Soms als ik een vlinder zie‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lemniscaat, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.