Fictieboeken, Recensies

Sofie en de pinguïns

Wat zijn ze mooi! Wat zijn pinguïns mooi!
Nee, mooi is het foute woord. Maar wat het goede woord is weet Sofie niet. De pinguïns op het scherm lopen in een lange, stille optocht. met sneeuw en rottige wind om hen heen. En Sofies gebroken arm bestaat niet meer. De middag bestaat ook niet meer, en papa en Donny zijn lege lucht.
Ze wil alleen maar verder kijken.

Sofie en de pinguïns gaat over Sofie. Sofie is een achtjarig meisje en woont samen met haar vader en moeder. Allebei haar ouders zijn vaak van huis voor hun werk en daarom past Donny, Sofies oom, vaak op Sofie. Aan het begin van het boek breekt Sofie door een val van de trap haar arm. Donny gaat met Sofie naar het ziekenhuis en daar noemt hij haar Baby Pinquïn. Als Sofie vraagt waarom hij dat doet, vertelt Donny het hele verhaal. Daarna begint Sofies liefde voor pinguïns. Als je wilt weten hoe dat gaat verlopen, raad ik je aan het boek te lezen.

Over dit boek
Sofie en de pinguins is een boek dat heel fijn leest en dat veel kinderen aan zal spreken. In het boek staat namelijk niet alleen tekst. De tekst wordt afgewisseld met illustraties, striptekeningen met praatwolkjes en fotostrips. Door deze manier van schrijven blijft het steeds weer een verrassing wat je op de volgende bladzijde tijdens het lezen tegen gaat komen.
Op de cover van het boek staat dat er in dit boek ook weetjes over pinguïns staan. Daar is niks aan gelogen; op de tweede bladzijde zie je gelijk alle pinguïnsoorten die er bestaan en daarna staat er in een boek regelmatig een weetje over pinguïns met daarbij het kopje ‘Dit is echt waar’.

 

Over Sofie
Schrijver Edward van de Vendel heeft nog meer boeken over Sofie geschreven. In totaal zijn er, op het moment dat deze recensie verschijnt, nog vijf andere boeken in deze serie. Namelijk:
– Sofie en het vliegende jongetje (met weetjes over pinguïns en vliegen)
– Sofie en het ijsbeertje (met weetjes over pinguïns en ijsberen)
– Sofie en de dolfijnen (met weetjes over dolfijnen)
– Sofie en het geheime paard (met weetjes over paarden)
– Sofie en de olifanten (met weetjes over olifanten)

Titel: Sofie en de pinguins
Schrijver: Edward van de Vendel
Illustrator: Floor de Goede
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
Prijs: € 13,50