Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

Sleutels

Sleutels

‘Als we voor het schilderij staan, ontdekken we wat het is. ‘Waarom ligt er een sleutel in een schilderij?’. ‘Het is net als in de Trioboeken’ zegt Manus, ‘die kinderen vinden ook sleutels op rare plekken’. ‘Maar dit is echt,’ fluister ik.
– Uit: ‘Sleutels’

Op een vreemde plek in de bibliotheek vinden Julia en Manus een sleutel. Waar is die sleutel van? En heeft die iets te maken met de diefstallen die de laatste tijd in de bieb gebeuren? Samen gaan ze op onderzoek. Ze ontdekken dat Maryam, de dochter van de directeur van de bieb, een geheim heeft. Maar ook Manus doet vreemd… Kan Julia hem eigenlijk wel vertrouwen?

Wat vind ik van dit boek?

Het boek ‘Sleutels’ heb ik met veel plezier gelezen. Dit boek is een echte aanrader voor kinderen die dol zijn op detectiveverhalen. Tijdens het lezen krijg je beetje bij beetje meer informatie over het mysterie van de diefstallen. De schrijfster heeft goed nagedacht over ieder detail in het verhaal. Aan het einde van het boek lijken echt alle puzzelstukjes perfect in elkaar te vallen. Het steeds terugkerende thema in het verhaal: vriendschap, zal voor alle kinderen herkenbaar zijn. Ook vind ik het een pluspunt dat het boek is geschreven vanuit een modern oogpunt. De hoofdpersoon Julia woont namelijk in een flat met haar twee moeders. 

Leuk om te weten, is dat de bibliotheek uit het boek echt bestaat. De schrijfster heeft zich laten inspireren door de bibliotheek van Haarlem. Alle ruimtes die zij beschrijft in het boek, kan je echt vinden in deze bibliotheek. Dus mocht je in (de buurt van) Haarlem wonen, kan je met eigen ogen de locaties uit het boek gaan bekijken.

Ondanks dat ‘Sleutels’ geen illustraties bevat, houdt het verhaal je aandacht vast. De eerste hoofdstukken zijn relatief rustig, hierna bouwt de spanning steeds verder op. Het taalgebruik is vlot en de zinnen zijn compact. Hierdoor zijn de teksten goed te overzien. Het boek is ingedeeld in korte hoofdstukken. Daarom is ‘Sleutels’naast zelfleesboek ook geschikt als voorleesboek. Ik zou dit boek aanraden voor kinderen vanaf 8 jaar.

Praktische informatie

Titel: Sleutels
Auteur: Annemarie Jongbloed
Uitgever: Ploegsma (klik hier voor meer informatie)
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Sleutels’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.