Fictieboeken, Recensies

Slaap je al?

Slaap je al?

Papa gaat de kamer uit, de deur valt met een zachte klik in het slot. Sem draait zich om. Pop, Beer en Vos staan keurig in de rij. En wie staat er vooraan? Pop!
– Uit: ‘Slaap je al?

Sems bed is heerlijk zacht. Papa heeft hem net een nachtzoen gegeven en de deur achter zich dichtgetrokken. Sems knuffels Beer, Vos en Pop slapen nog lang niet! Met zijn vieren beleven ze de avonturen van overdag opnieuw. Ze gaan uit eten in een chic restaurant: Sem is de kok en Beer propt spaghetti in zijn mond. En als Vos bang is voor monsters, wordt Sem een stoere dierentemmer.

Horen ze nu voetstappen op de gang? Papa komt eraan! Snel springen ze alle vier weer in bed. Dat was op het nippertje. Welterusten.

Wat vind ik van dit boek?

Slaap je al?‘ is een voorleesboek met tien verhalen voor het slapen. De verhalen beginnen allemaal op dezelfde manier: Sem wordt door papa naar bed gebracht en papa wenst hem een fijne nacht. Elke keer voor het slapengaan beleven Sem en zijn drie knuffels een avontuur. Uiteindelijk komt papa naar boven, maar net op tijd liggen de vier avonturiers weer in bed en heeft papa niks door. Doordat de opbouw in elk verhaal hetzelfde is, zal dit voor voorspelbaarheid zorgen bij de jongere kinderen, maar ook voor iets oudere kinderen is dit een leuk boek om erbij te pakken voor het slapen. Persoonlijk zou ik dit boek aanraden aan kinderen vanaf een jaar of vier tot acht jaar oud.

Elk verhaal begint met een twee paginagrote illustratie, deze illustratie is mooi vormgegeven maar mist voor mij de link met de gebeurtenissen in het verhaal. Soms sluiten deze helemaal niet bij elkaar aan, ik had het zelf mooier gevonden als dit wel het geval was geweest. De illustraties die bij het verhaal zijn getekend, sluiten wel aan bij wat er in het verhaal gebeurd.

Kortom ‘Slaap je al?‘ is een boek met veelal pluspunten en een aanrader om voor te lezen voor het slapen gaan.

Ben je op zoek naar een voorleesboek voor het slapen gaan voor kinderen vanaf de geboorte? Kijk dan eens naar Slaap lekker Rupsje Nooitgenoeg.

Praktische informatie

Titel: Slaap je al?
Auteur: Anke Kranendonk
Illustrator: Ana Sanfelippo
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Slaap je al?‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.