Non-fictie boeken, Prentenboeken, Recensies

Scheten uit de schoorsteen

Scheten uit de schoorsteen

Boven ons hoofd hangt een deken van scheten.
De zonnestralen kruipen lekker onder de deken.
Zo wordt het steeds een beetje warmer.
– Uit: ‘Scheten uit de schoorsteen

Koeien laten scheten, auto’s laten scheten en fabrieken laten scheten. Samen zorgen al die scheten dat de aarde opwarmt. Scheten uit de schoorsteen legt op een luchtige en heldere manier uit hoe klimaatverandering werkt.

Wat vind ik van dit boek?

Dat auteur Marc ter Horst goed is in het schrijven van boeken over de klimaatverandering heeft hij al bewezen met het boek Palmen op de Noordpool maar ook met ‘Scheten uit de schoorsteen‘ wordt dit weer duidelijk gemaakt. Waar de eerste titel zich richt op het oudere kind, richt dit boek zich op kinderen uit groep 1 tot en met 4 van de basisschool. In heldere taal, op het niveau van het kind, wordt uitgelegd hoe klimaatverandering in zijn werk gaat. Er zit een heldere opbouw in het boek, eerst gaat het over het probleem, dan de gevolgen ervan en dan de mogelijke oplossingen.

Een mooie toevoeging vind ik de schutbladen achter in het boek. Hierop worden nog interessante feiten gegeven over onder andere methaangassen, verdamping en smeltend ijs. Daarnaast is er een lesbrief beschikbaar waarmee je per spread in het boek een opdracht uit kunt voeren om de kinderen nog meer te betrekken bij de klimaatverandering.

Scheten uit de schoorsteen‘ is uitermate geschikt om te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2022.

Praktische informatie

Titel: Scheten uit de schoorsteen
Auteur: Marc ter Horst
Illustrator: Yoko Heiligers
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Scheten uit de schoorsteen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.