Gastblogger Britt, Prentenboeken, Recensies

Samen zijn we thuis

Samen zijn we thuis

‘Thuis is een raam, een voordeur, het kleedje in de gang en de mand voor onze schoenen.’
– Uit: ‘Samen zijn we thuis

Wat maakt thuis echt thuis? Een voordeur, een raam en een knuffel als je thuiskomt. Thuis voelt alles veilig en fijn. Maar soms moet je je huis achterlaten om een nieuw thuis te maken.

Wat vind ik van dit boek?

Samen zijn we thuis gaat over een gezin wat gaat verhuizen. Het begin van het boek gaat over alles wat bij ‘thuis’ hoort, volgens de hoofdpersoon. Veel dingen die thuis écht thuis maken volgens het meisje, horen bij het huis. Maar wat als je gaat verhuizen? Is thuis dan weg? Een mooi verhaal over de kracht van liefde en familie.

Ik heb genoten van Samen zijn we thuis‘. Het is een hartverwarmend verhaal met prachtige kleurrijke prenten. De karakters op de prenten zien er heel vriendelijk en warm uit. Je krijgt gelijk het gevoel dat je bij dit hartelijke gezin wilt horen. In dit boek vertellen de prenten je evenveel als de woorden. Wat ik ook mooi vind om te zien, is dat de ouders van het gezin verschillende etniciteiten hebben. Een beeld wat naar mijn mening nog veel te weinig gerepresenteerd wordt in boeken.

Naar mijn mening is Samen zijn we thuis geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ik zou dit boek in het bijzonder aanraden aan jonge kinderen die om wat voor reden dan ook gaan verhuizen naar een andere plek. De les die zij kunnen leren van dit boek is dat iedere plek een thuis kan zijn, zo lang je maar met je familie bent. Een troostende boodschap die kinderen emotionele steun kan bieden in een moeilijke tijd van verhuizen.

Praktische informatie

Titel: Samen zijn we thuis
Auteur: Stephanie Parsley Ledyard (vertaald door: Jaap Robben)
Illustrator: Chris Sasaki
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Samen zijn we thuis‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.