Kartonboeken, Recensies

Rupsje Nooitgenoeg in de tuin

Rupsje Nooitgenoeg in de tuin

Soms wonen beestjes op ongewone plekken. Welke kun jij in hun huisje ontdekken?
– Uit: ‘Rupsje Nooitgenoeg in de tuin

In elke tuin is wel een Rupsje Nooitgenoeg te vinden. Maar… ook nog heel veel andere kleine beestjes! Rupsje Nooitgenoeg neemt je in dit boek mee naar zijn tuin om daar samen van alles te ontdekken.

Wat vind ik van dit boek?

Vele lezers, oud en jong, zijn opgegroeid met de boeken van Rupsje Nooitgenoeg. Ook mijn dochtertje van inmiddels twee jaar is dol op deze kleurrijke boeken. Ik denk dan ook dat dit boekje met open armen door haar ontvangen gaat worden.

Het boek ‘Rupsje Nooitgenoeg in de tuin‘ is een stevig kartonboek waarin de lezer alles over beestjes in de tuin komt te leren. Dit boek richt zich op de jonge lezers (vanaf 18 maanden), maar daar is in het taalgebruik niks van te merken. Dat vind ik een groot pluspunt, de zaken worden benoemd zoals ze zijn en een hoop kinderen zullen door het lezen van dit boek hun woordenschat kunnen uitbreiden. Hier zijn natuurlijk wel voorlezende ouders/verzorgers voor nodig. Woorden die onder andere voorbij komen zijn: zweven, sierlijk, slijmerig en tjirpen. Al deze woorden worden duidelijk gemaakt in de context van het verhaal, zowel in de tekst als door de illustraties.

Rupsje Nooitgenoeg in de tuin‘ staat vol met kleurrijke illustraties. De ene keer op een witte ondergrond, de andere keer is de ondergrond passend bij de situatie van de pagina. Zo is er in de nacht bijvoorbeeld een mooie donkerblauwe lucht te zien als ondergrond.

Dit boek ga ik op meerdere manieren aanbieden bij mijn dochter. Enkele ideeën hiervoor zijn:

  • Mijn dochter zelf het boek laten doorbladeren en ‘lezen’
  • Samen het verhaal lezen en achter alle flapjes kijken.
  • Samen alle illustraties bekijken en benoemen om zo de woordenschat uit te breiden.

Rupsje Nooitgenoeg in de tuin‘ is een aanrader om te gebruiken als voorleesboek. Qua leeftijd kun je dit boek breed nemen, persoonlijk vind ik het boek geschikt voor kinderen tot ongeveer 7 jaar.

Praktische informatie

Titel: Rupsje Nooitgenoeg in de tuin
Auteur en illustrator: Eric Carle
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 11,99

Het boek ‘Rupsje Nooitgenoeg in de tuin‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.