Prentenboeken, Recensies

Rose Blanche

Rose Blanche

Ik wilde weten waar de kleine jongen naartoe gebracht werd. Daarom keek ik de vrachtwagen na. Hij verdween om de hoek. Het was druk op straat. Er speelden kinderen. Overal reden fietsen en tractoren. Er was veel leven, zoals elke dag na schooltijd. Maar ik haastte me over de stoep en lette op niemand. En niemand lette op mij.
– Uit: ‘Rose Blanche

Zonder echt te begrijpen wat er aan de hand is, kijkt een jong Duits meisje naar de soldaten en tanks in de straten van haar stad. Op een dag volgt ze een vrachtwagen het bos in en ontdekt ze een verschrikkelijk geheim.

Rose Blanche‘ is een prentenboek over de Tweede Wereldoorlog. Ben je benieuwd naar meer boeken over deze periode? Kijk dan eens naar deze recensies.

Wat vind ik van dit boek?

Wie denkt dat prentenboeken alleen voor jonge kinderen zijn, heeft het mis. Het prentenboek ‘Rose Blanche‘ is hier het bewijs van. Dit prentenboek gaat over de Tweede Wereldoorlog. In eerste instantie oogt het verhaal nog redelijk mild, maar als je het prentenboek verder leest, kom je achter het geheim dat Rose gaat ontdekken. Dit is niet zomaar een geheim, maar een verschrikkelijk geheim.

Op basisscholen leren kinderen vanaf groep 7 meer over de Tweede Wereldoorlog en zijn gebeurtenissen. Daarom is dit boek geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Hierbij zeg ik ongeveer, omdat sommige kinderen er eerder (of later) toe zijn om meer over deze periode te weten te komen.

Wanneer ik dit prentenboek voor zou lezen aan mijn klas, dan zou ik ervoor kiezen om eerst het verhaal voor te lezen en later stil te staan bij de prenten. De prenten vertellen namelijk ook nog een verhaal op zich. Zeker aan het einde van het verhaal heb je de prenten nodig om het laatste deel te kunnen begrijpen.

Rose Blanche‘ past bij de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?‘. Wil je meer weten over de Kinderboekenweek? Kijk dan op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Rose Blanche
Auteur: Christophe Gallaz & Roberto Innocenti
Illustrator: Roberto Innocenti
Uitgever: Clavis
Prijs: € 16,95

Het boek ‘Rose Blanche‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.