Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

Robotjacht

Robotjacht

‘Hij richtte zijn lamp op de stoel en er vielen lange schaduwen door de kamer. Hij staarde naar het ding en probeerde te zien wat het kleine voorwerp was. Maar het bleef een raadsel en hoe langer hij er in het zwakke gele licht naar staarde, hoe dreigender het leek. Klik… Trrrrr….’
– Uit: ‘Robotjacht

Als de twaalfjarige Alex een oude tinnen robot van zijn opa krijgt, gebeuren er al snel vreemde dingen. Welke verborgen krachten heeft dit stuk speelgoed en waarom willen een paar mysterieuze figuren het koste wat het kost in handen krijgen?

Alex’ opa weet er meer van, maar er is geen tijd om het uit te leggen: ze moeten weg! Samen vluchten ze door een winters Europa, om uit handen te blijven van hun achtervolgers. En om elke hoek dreigt gevaar.

Wat vind ik van dit boek?

Wat allereerst mijn aandacht trok, was de mysterieuze cover. ‘Pas op als je ’s nachts klik hoort…’ is de mysterieuze ondertitel van dit boek. Als je nu een spannend verhaal verwacht, dan heb je het absoluut bij het juiste eind. In hoofdstuk één val je als lezer als het ware midden in het verhaal. Dit roept meteen vragen op: Wie zijn deze personen? Waar zijn zij naar opzoek? Pas in het tweede hoofdstuk start het verhaal vanaf het begin.

De kracht van ‘Robotjacht‘ zit zonder twijfel in de briljante karakters. De twaalfjarige Alex is een buitenbeentje. Hij was vaak ziek als kind en hij woont alleen bij zijn moeder, omdat zijn vader is overleden toen Alex klein was. Zijn moeder heeft het hier zwaar mee, waardoor Alex haar het liefst beschermt van alle problemen in zijn leven. De opa van Alex is een nuchtere, koppige man die het liefst alles met een geintje wegwuift. Ook is opa verrassend fit en heldhaftig voor zijn leeftijd, hij lijkt af en toe wel bijzondere krachten te hebben. Alex is hecht met zijn opa, omdat ze een gedeelde interesse hebben in robots. Tijdens hun spannende tocht door Europa, moet de timide Alex meer lef tonen dan hij dacht te hebben. Daarnaast komt Alex erachter dat opa veel geheimen en zelfs vijanden heeft. Deze vijanden achtervolgen Alex en opa tijdens hun tocht. Dit leidt meer dan eens tot een spannende confrontatie.

Robotjacht‘ is het debuut van schrijver Damien Love en ook meteen best een dik boek met zijn 328 pagina’s. Het boek is verdeeld in flinke hoofdstukken, die wisselend zijn in lengte. In het verhaal wordt de omgeving waarin de scènes zich afspelen uitgebreid beschreven, zodat de lezer zich een filmachtig beeld kan vormen. Het boek heeft een open einde, dat voor mij niet helemaal voelde als een afsluiting van het verhaal. Dat de schrijver geheimen wil bewaren voor een vervolg is natuurlijk een goed besluit. Toch voelde het alsof met veel vragen werd achtergelaten.

Al met al ben ik heel erg te spreken over ‘Robotjacht‘. Ik vind het een veelbelovend debuut en ik zal zeker in de gaten houden waar Damien Love nog mee gaat komen. ‘Robotjacht‘ is geschikt als zelfleesboek of voorleesboek voor kinderen vanaf 10 jaar. Het is een boek voor jongens en meisjes die houden van een spannend actieverhaal en die niet terugdeinzen bij het zien van een dik boek zonder plaatjes.

Praktische informatie

Titel: Robotjacht
Auteur: Damien Love, vertaald door Maria Postema
Illustrator: Studio Blikgoed, naar een ontwerp van Jim Hoover (cover) en Studio Cursief, Irma Hornman (boekverzorging)
Uitgever: Condor
Prijs: € 17,99

Het boek ‘Robotjacht‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Condor, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina.

Hoi, wat leuk dat je een reactie achter wilt laten onder deze recensie!