Non-fictie boeken, Recensies

Rivieren

Rivieren

(KBW 2019 – Kerntitel groep 7/8)

Overal op aarde vind je rivieren, grote en kleine, met zijarmen die reiken tot alle eindhoeken van de wereld. Door hun rustig meanderende of niet krachtig kervende stroom in het landschap bepalen ze de wereld om ons heen.
– uit: ‘Rivieren

In ‘Rivieren‘ maak je een reis langs zeeën, meren en rivieren. Het boek begint met informatie over de vijf oceanen die onze wereld heeft, vervolgens reis je door de continenten heen en krijg je informatie over de zeeën, rivieren en meren. De pagina’s worden voorzien van tekst en illustraties.

Wil je het boek inkijken? Klik dan hier.

Wat vind ik van dit boek?

Rivieren‘ is een prachtig informatieboek over alle rivieren, meren, zeeën en oceanen die onze wereld rijk is. Behalve informatie over de wateren krijg je ook nog eens informatie over het leven in en rond de rivier en wordt er meer verteld over oude legendes en duik je een stukje in de geschiedenis van de omgeving van de rivier.
Elke pagina staat bomvol nieuwe informatie. Als ik dit zo schrijf, schrikt dit je misschien af. Maar dankzij het kleurgebruik zijn de pagina’s heel prettig om naar te kijken. Op elke pagina wordt gebruik gemaakt van een kleurenpalet. De ene pagina bestaat uit allemaal blauwtinten met zwarte en witte tekst, de andere pagina bestaat uit allemaal oranjetinten met zwarte en witte tekst.

Kinderboekenweek 2019

Rivieren‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit boek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
Laat leerlingen in groepjes een kleine presentatie voorbereiden over één van de gebieden uit dit boek, de informatie uit het boek moet hierin aan bod komen. Daarnaast kunnen de leerlingen oefenen met het zoeken van bruikbare informatie op internet.
Om het begrijpend lezen te oefenen kan je leerlingen zelf vragen laten bedenken bij de verschillende stukjes tekst. Deze vragen stellen zij dan aan een klasgenoot en deze moet dan het antwoord in de tekst terug kunnen vinden.
Ook zou je nog een schrijfopdracht kunnen laten maken aan de hand van dit boek: ‘Stel dat jij een reis mocht maken langs een aantal zeeën, meren en rivieren. Welke zou je dan willen bezoeken en waarom?’.

Praktische informatie

Titel: Rivieren. Een reis lans zeeën, meren en rivieren.
Auteur: Peter Goes
Uitgever: Lannoo
Prijs: € 25,99

Het boek ‘Rivieren‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Rivieren is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.