Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

Ren toch niet weg

Ren toch niet weg

Op de speelplaats praten Hebe, Emelien en Aline over een nieuw spel op de tablet. Ook Mathias staat bij het groepje meisjes. Mona merkt hem op en wil meteen naar hem toe. Maar Aline fluister: ‘We rennen snel weg als Mona komt!’ en dat doen ze ook. Wanneer Mona erbij komt staan, gaan ze er allemaal vandoor. ‘Ren toch niet weg…’ mompelt ze. Niemand hoort haar. 
– Uit: ‘Ren toch niet weg’

’s Nachts schiet Mona wakker. Ze huilt. Mona had een nachtmerrie, maar niet over dranken en monsters. Eigenlijk droomde ze over school. Over hoe iedereen van haar wegrende … Mona wordt gepest. 

Wat vind ik van dit boek?

Ieder kind is uniek. In sommige gezinnen wordt iemand ziek. In andere families is ooit iets vervelends gebeurd. En soms is het huishouden zelf gewoon een beetje anders. Pleister maakt al die gevoelige onderwerpen bespreekbaar. Deze boeken bevatten een warm verhaal, een spelletje en een versie of een liedje op kindermaat. Maar ook een informatieve bijlage voor volwassenen, met een aangrijpende gebeurtenis of een interview met een Pleister-expert. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar. Want hoe moeilijk sommige dingen ook zijn, een PLEISTER helpt altijd. 

Uitgeverij Clavis over de boeken in de Pleister-reeks

Wow! is het eerste woord dat in mij op komt na het lezen van het prentenboek ‘Ren toch niet weg‘. Wat heeft Emy Geyskens een mooi verhaal geschreven met als onderwerp pesten. Het verhaal wordt heel goed ondersteund door mooie illustraties van Hiky Helmantel. 

Ren toch niet weg‘ laat zien hoe hard kinderen tegen elkaar kunnen zijn. Het boek richt zich op kinderen uit groep 3 en 4 van de basisschool. Door het voorlezen van dit boek kun je op een laagdrempelige manier praten over pesten in de klas.  

Wat een pluspunt aan dit boek is, is dat er ook opdrachten achter in het boek staan die je samen met de klas kan uitvoeren zodat je het verhaal op een later moment nog met de kinderen kan na bespreken en/of verwerken. Daarnaast geeft het boek ook informatie over het onderwerp pesten en een mooi interview met Emy Geyskens, de auteur van dit prachtige boek.  

Lesidee bij ‘Ren toch niet weg

Ren toch niet weg‘ is een boek geschikt om te gebruiken tijdens de start van het schooljaar of wanneer je merkt dat er gepest wordt in de klas.  

Voordat je deze activiteit gaat doen, bespreek je eerst de vertelplaat van het schoolplein in het boek. Samen bespreek je de gevoelens en/of de emoties met de kinderen die daar zijn afgebeeld. Daarna ga je samen het schoolplein van jullie school tekenen met voorbeelden van spelletjes die je met elkaar kan spelen.

De volgende stap is dat je de gevoelens bespreekt die de kinderen kunnen hebben bij de spelletjes die bedacht zijn voor op het schoolplein. Samen kan je dan afspraken maken hoe je met deze gevoelens om kan gaan en hoe je sommige gevoelens (zoals verdriet, boos, teleurgesteld, enzovoorts) kan voorkomen tijdens het spelen van spelletjes. Niet alle emoties kan je voorkomen het is namelijk van groot belang dat de kinderen met alle emoties leren om gaan. Daarom kan je aan de hand van de plattegrond en afbeeldingen van de gekozen spelletjes dit goed bespreken met elkaar.

Om het nog meer bij de kinderen te laten aan spreken kan je ook van elke leerling een poppetje maken met peg dolls. De kinderen krijgen allemaal een leeg peg doll poppetje en mogen deze zo versieren/schilderen als zij zelf willen. Dan kunnen deze peg dolls op de plattegrond van het schoolplein staan bij de verschillende spelletjes.

Veel plezier met het lezen van het boek en het uitvoeren van het lesidee.

Praktische informatie

Titel: Ren toch niet weg
Auteur: Emy Geyskens
Illustrator: Hiky Helmantel
Uitgever: Clavis, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,95

var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1650909293375″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9300000031907653″,”familyId”:””,”siteId”:”57354″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”linkName”:”Pleister%20-%20Ren%20toch%20niet%20weg%2C%20Emy%20Geyskens”,”linkSubId”:””};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js

Het boek ‘Ren toch niet weg‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina