Gastblogger Balou, Non-fictie boeken, Recensies

Reis naar de sterren

Reis naar de sterren

Ja, echt waar, astronauten plassen in … een stofzuiger! Ongeveer toch. In gewichtloosheid, waar alles kan rondzweven, is naar het toilet gaan niet meteen de makkelijkste opgave. Gelukkig zijn er trucjes die ervoor zorgen dat astronauten toch hun behoefte kunnen doen. 
– Uit: ‘Reis naar de sterren’

In dit boek lees je alles wat je altijd al wilde weten over ruimtereizen, astronauten en raketten.

Wist je dat …

  • Een raket de ruimte bereikt in minder dan vier minuten?
  • Satellieten gebruikt worden voor communicatie, navigatie en onderzoek, maar ook voor spionage?
  • Fruitvliegjes de eerste dieren in de ruimte waren?
  • Een ruimtepak de astronaut beschermt tegen temperaturen die schommelen tussen de 200 °C en -200 °C?
  • Astronauten tot 5 cm groeien in de ruimte, omdat de zwaartekracht hun ruggenwervels niet samendrukt? 
Op de Belgische zender Ketnet werd ‘Reis naar de sterren’ behandeld in het programma Karrewiet.

Wat vind ik van dit boek?

‘Reis naar de sterren’ is een boek met heel, heel veel informatie. De informatie wordt geknipt in kleine stukjes tekst en afgewisseld met wist-je-datjes. Dit zorgt ervoor dat het boek goed leesbaar is. De tekst wordt goed ondersteund met mooie tekeningen over de ruimte en alles wat met de ruimte te maken heeft. 

Tijdens het lezen van het boek heb ik zelf ook veel nieuwe dingen over de ruimte geleerd, bijvoorbeeld waar satellieten voor gebruikt worden, hoe wordt een raket gelanceerd, hoe snel zijn de astronauten in de ruimte en ga zo maar door. Het boek geeft ook een kijkje in de geschiedenis van de ruimtevaarttechniek. Het boek staat vol leuke en interessante weetjes.

Laat je verrassen tijdens het lezen van dit mooie boek of geniet samen de kinderen uit je klas van dit boek als je het stukje voor stukje aan ze voorleest en uitlegt. 

Heel veel plezier met lezen!

Je hebt zelfs de mogelijkheid om het eerste gedeelte van het boek in te kijken!

Hoe gebruik je ‘Reis naar de sterren’ in de klas?

‘Reis naar de sterren’ is een boek dat je goed in de klas kan gebruiken tijdens een project over de ruimte. Het boek kan op verschillende manieren worden ingezet in de klas:

  • Voor groep 1, 2 en 3 is het een boek dat de leerkracht veel informatie geeft over de ruimte. Je kan dan steeds kleine stukjes aan de kinderen voorlezen.
  • Voor groep 4 en hoger is het een boek waar de kinderen zelf veel informatie uit kunnen verzamelen voor een presentatie, informatiewand in de klas of voor een werkstuk. 
Er is zelfs een quiz met vragen over het boek. Hoe leuk is het om deze in de klas te doen?!

Praktische informatie

Titel: Reis naar de sterren
Auteur: Angelique van Ombergen en Stijn Ilsen
Illustrator: Katinka Vandersande
Uitgever: Lannoo
Prijs: € 22,50

Het boek ‘Reis naar de sterren’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door een van de vaste gastbloggers op jufbeau.com, Balou. Wil je meer recensies van Balou lezen? Kijk dan op deze pagina.