Prentenboeken, Recensies

Wat ik de bomen wil vertellen

Alle dieren genieten van de zon. Maar dan… hoort Boompje luid gekraak. Het ijs barst! BOEM! ‘Wat gebeurt er?’ roept Boompje.

Wat ik de bomen wil vertellen‘ gaat over Boompje. Terwijl de rest van het bos nog in diepe slaap is, gaat Boompje samen met de ganzen mee op reis. Dagenlang reizen Boompje en de ganzen naar het noorden. Ze komen bij het Noorderlicht en al snel komen ze bij vlaktes van ijs en bergen van steen. Ze gaan naar de fjorden, maar dan gebeurt er iets ergs: het ijs barst, de gletsjer smelt. Boompje schrikt hiervan en zou wel willen helpen. Maar wat kan hij doen? Hij moet het de bomen vertellen!

In ‘Wat ik de bomen wil vertellen‘ staat een heel actueel thema centraal: het opwarmen van de aarde en het smelten van de ijskappen. Aan het begin van dit boek is dit thema nog niet gelijk duidelijk, maar hoe verder je in het boek komt, hoe duidelijker het thema wordt. Dit boek biedt mooie kansen om gesprekken aan te gaan met kinderen. Het boek eindigt namelijk met de vraag: ‘Weten jullie waardoor het komt?’. Je zou samen met de kinderen in gesprek kunnen gaan over hoe zij denken hoe het komt dat de ijskappen smelten en wat zij hiervan vinden.

Wat ik de bomen wil vertellen‘ is geschreven door Enzo Pérès-Labourdette. Voor het schrijven van dit boek is Enzo afgereisd naar Spitsbergen. Hier liep hij mee met een wetenschappelijk team onderzoekers. Dit wetenschappelijk team doet onderzoek naar de effecten van klimaatverandering. Met dit boek wil Enzo laten zien hoe prachtig en kwetsbaar de natuur in Spitsbergen is.

Volgens mij blijkt uit bovenstaand stuk al wel dat ik fan ben van dit boek. Het verhaal en de achterliggende gedachte bij dit boek vind ik er goed. Het is echt een boek dat past bij de wereld waarin wij op dit moment leven. Naast dat het verhaal goed gekozen is, zijn ook de prenten nog eens heel mooi om naar te kijken. Dit prentenboek is niet alleen geschikt voor jonge kinderen, maar dit boek is ook zeker voor te lezen aan oudere kinderen. Ik denk dat ook zij hier diepgaande gesprekken over kunnen voeren.

Titel: Wat ik de bomen wil vertellen
Schrijver: Enzo Pérès-Labourdette
Uitgeverij: Leopold
Prijs: € 15,99

Dit boek heb ik als recensie-exemplaar toegestuurd gekregen door Uitgeverij Leopold. Dit heeft mijn recensie op geen enkele manier beïnvloed.

Een gedachte over “Wat ik de bomen wil vertellen”

Reacties zijn gesloten.