Prentenboeken

Maurits Muis en Rembrandt

‘Ik ben Maurits Muis en van edele afkomst!’
‘En ik ben Rembrant Harmenszoon van Rijn en later wordt ik een beroemd schilder.’
Beroemd schilder! Wat een blaaskaak! denkt Maurits.
– uit: ‘Maurits Muis en Rembrandt

Het verhaal

Maurits Muis en Rembrandt
De meester en zijn muis
Ingrid & Dieter Schubert

In ‘Maurits Muis en Rembrandt‘ neemt Maurits Muis je mee de kunstgeschiedenis in. Maurits Muis reist door de tijd en komt aan in de tijd waar Rembrant Harmenszoon van Rijn samen met zijn ouders leven. Rembrant neemt Maurits mee naar huis en gaat hem proberen na te tekenen. Steeds moet Maurits een andere positie aannemen. Vervolgens leidt het verhaal je door de jeugd van Rembrant: hoe hij naar school gaat en hoe hij in de leer gaat bij een echte schildermeester. Daarna reist Maurits weer terug naar zijn eigen tijd.

Wat ik er van vind

Maurits Muis en Rembrandt‘ is een prentenboek dat geschreven is door Ingrid & Dieter Schubert. Dit schrijverspaar is een heus begrip in kinderboekenland. Zij hebben meerdere bekende kinderboeken geschreven en geïllustreerd. Ook dit boek vind ik behoren tot een van hun pareltjes. Door het hele prentenboek heen worden lichte, aardse kleuren gebruikt. Hierdoor stralen de prenten rust uit en zijn zij een genot om naar te blijven kijken. Ook de tekst hebben Ingrid en Dieter weer goed gedaan. Het taalgebruik is begrijpelijk en er staat niet te veel, maar ook zeker niet te weinig, tekst op een pagina. Daarnaast is dit prentenboek een heel mooie ingang om over kunst in gesprek te gaan.

Kunstprentenboeken

Uitgeverij Leopold geeft met enige regelmaat zogenoemde kunstprentenboeken uit. Dit doen zij in samenwerking met meerdere musea. Zo heeft Leopold voor het prentenboek ‘Maurits Muis en Rembrandt‘ samengewerkt met het Mauritshuis in Den Haag.
Ik vind het van uitgeverij Leopold een heel goede zet om kunstprentenboeken uit te geven. Als ik kijk naar het onderwijs is het onderwerp ‘kunst’ best een ondergeschoven kindje. Deze prentenboeken maken het praten over kunst en de geschiedenis hiervan een stuk toegankelijker en laagdrempeliger. Hierdoor is ‘Maurits Muis en Rembrandt‘ ook erg geschikt om in de hogere groepen te gebruiken. Hoe leuk is het als je er daarna een creatieve verwerking aan koppelt?

Praktische informatie

Titel: Maurits Muis en Rembrandt, De meester en zijn muis
Tekst en illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
Uitgever: Leopold in samenwerking met het Mauritshuis
Prijs: € 15,99

Het kunstprentenboek ‘Maurits Muis en Rembrandt‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Wil je meer weten over de kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold? Neem dan een kijkje op deze website.
Wil je meer prentenboeken lezen? Kijk dan eens tussen deze recensies.