Prentenboeken

Alle dieren drijven

Alle dieren drijven

(KBW 2019 – Kerntitel groep 1/2)

We bouwden een plan.
Samen.
Ik was van het plan.
Hij van het bouwen.

– uit: ‘Alle dieren drijven

Alle dieren drijven‘ gaat over ‘ik’. Deze persoon deed op een dag zijn ogen goed open en hij schrok: overal werd er ruzie gezocht en rommel gemaakt. Bijna niemand wilde naar deze persoon luisteren, op één iemand na. De ‘ik’ en deze persoon bouwden samen een plan, ze vormden een team en werden vrienden. Samen bouwden ze aan een boot. Toen de boot klaar was mocht de familie van de helpende man erop en ze namen alle dieren mee, twee van elk: een man en een vrouw. Toen de boot vol was, begon het te regenen en bleef de boot drijven. Na een tijdje kwam er goed nieuws en konden alle dieren van de boot af en liep de wereld vol met dieren.

Wat vind ik van dit boek?

Alle dieren drijven‘ is een prentenboek welke geschikt is voor groep 1/2, maar naar mijn beleving zeker ook in de hogere groepen gebruikt kan worden. Het boek gaat over het vormen van vriendschap, vertrouwen en samenwerken.
Het verhaal in ‘Alle dieren drijven‘ is het verhaal van de Ark van Noach. Dit verhaal heeft Gideon Samson opnieuw geschreven en Annemarie van Haeringen heeft er mooie illustraties bij gemaakt. De verdeling tussen de tekst en de illustraties is heel mooi opgemaakt. De illustraties vullen de tekst aan en zijn door het kleurgebruik prettig om naar te kijken.

Kinderboekenweek 2019

Alle dieren drijven‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van het prentenboek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten:
Laat het verhaal uitspelen door de leerlingen. Dit zou bijvoorbeeld in de huishoek kunnen waarbij er verkleedkleren zijn, materialen om een boot mee te maken en dieren om de boot mee te vullen.
In het boek komt de zin ‘We vormden een goed team. Waren we misschien zelfs vrienden aan het worden?’ voor (blz. 8). Ga met de leerlingen in gesprek over vriendschap. Wat betekent dit? En wanneer ben je vrienden met iemand?
Alle dieren mochten aan boord van de boot komen, twee van elk: een man en een vrouw. Ga met de leerlingen in gesprek over het waarom hierachter. Waarom zijn er een man en een vrouw nodig die mee mogen? Daarna kan je ook de koppeling leggen met het einde van het boek: ‘Eén plus één is drie,’ zie de man. ‘Of vijf. Of negen.’. Hoe zit dat? Hoe kan één plus één nou geen twee zijn? Met jongere kinderen kun je hierover in gesprek gaan. Oudere kinderen zou je dit uit kunnen laten zoeken in boeken of via internet.

Praktische informatie

Titel: Alle dieren drijven
Auteur: Gideon Samson
Illustrator: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij: Leopold
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Alle dieren drijven‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Alle dieren drijven‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.