Fictieboeken, Recensies

Pleingeheimen – Of hoe je beste vrienden blijft

Als Steffie en Kobus de voordeur uit stappen, zit Sjoerd al in het huisje van de speelboot. Hij zwaait naar hen. ‘Ik kom zo!’ roept Steffie. ‘Eerst Kobus uitlaten, die staat op springen!’
Ze wil naar het Kattensteegje lopen, maar dan bedenkt ze dat ze Mei-Lan nog moet waarschuwen, want die mag nog geen mobieltje van haar ouders.
– uit: ‘Pleingeheimen – Of hoe je beste vrienden blijft

Pleingeheimen - Of hoe je beste vrienden blijft

Pleingeheimen – Of hoe je beste vrienden blijft‘ is het nieuwste boek van de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Hoewel, nieuw?
Pleingeheimen is een verzamelbundel van drie eerder uitgebrachte boeken van de serie ‘De kinderen van het Kattenpleintje‘. Deze boeken gaan over de avonturen die Steffie, Max en Mei-Lan samen met hun vrienden meemaken.
In het eerste verhaal, ‘Steffie en de mislukte inbrekers’, vinden er twee inbraken plaats. Eén bij Steffie thuis en één bij Supermarkt Neervens, de supermarkt van de ouders van één van de vrienden van Steffie. Eén van de inbrekers blijkt Opa Deutz te zijn en meneer op leeftijd die zijn vrouw pas verloren is. Voor de buren, meneer en mevrouw Stekeltee, en de dochter van Opa is dit dé reden om Opa in een verzorgingstehuis te plaatsen. Maar daar gaan de kinderen van het kattenpleintje een stokje voor steken.
In het tweede verhaal, ‘Max en de ontplofte vriendschap‘, krijgen Max en zijn beste vriend Sjoerd ruzie. De ruzie lijkt steeds erger en erger te worden, en dat terwijl de twee al zijn bevriend vanaf de zandbak. Zullen ze het uit gaan praten en uiteindelijk weer vrienden worden?
In het derde en laatste verhaal, ‘Mei-Lan en het geheim van snackbar De Belg‘, ontdekt Steffie een groot geheim over Mei-Lan. Eerst durft Steffie het aan niemand te vertellen, maar later neemt zij een aantal vrienden in vertrouwen en vertelt ze het ook aan Mei-Lan. Mei-Lan wilt niet dat haar ouders weten dat zij het geheim kent. Tijdens een straatfeest flapt Steffie het geheim er toch ineens uit tegen de moeder van Mei-Lan. De ouders van Mei-Lan reageren woedend, zal het nog goed komen?

Hoewel ik vroeger veel boeken van Jacques Vriens gelezen heb, kende ik de verhalen van De kinderen van het Kattenpleintje niet. Vanaf het moment dat ik begon met het lezen in ‘Pleingeheimen – Of hoe je beste vrienden blijft‘ werd ik meegezogen in het verhaal. De vlotte schrijfstijl van Jacques Vriens droeg hier voor een groot gedeelte aan bij. De verhalen bevatten spanning op de goede momenten en er komt humor in voor. Daarnaast komen er voor kinderen vele herkenbare situaties in voor.
Ik vind dit boek een aanrader; als voorleesboek voor kinderen vanaf 8 jaar en het is te zelfstandig te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar oud.

Praktische informatie

Titel: Pleingeheimen – Of hoe je beste vrienden blijft
Auteur: Jacques Vriens
Illustrator: Annet Schaap
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 17,50

Het boek ‘Pleingeheimen – Of hoe je beste vrienden blijft‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, onderdeel van uitgever Unieboek | Het Spectrum bv. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Wil je meer boeken lezen over vriendschap? Kijk dan hier.
Wil je meer boeken lezen van Jacques Vriens? Bekijk dan ook Code Kattenkruid.