Fictieboeken, Recensies

Pirouette in Paramaribo

Pirouette in Paramaribo

‘Ik heb het boek dat ik van papa heb gekregen meegenomen naar balletles,’ zegt Gerda. Ze kijkt haar moeder smekend aan. ‘Marlène zegt dat ze in Den Haag een school voor Jong Talent hebben, mama! Daar kun je ballerina worden. Dan hoef ik niet te wachten tot na de middelbare school, want daar kan ik nu al naartoe!’
– Uit: ‘Pirouette in Paramaribo’

De elfjarige Gerda uit Paramaribo wil ballerina worden. Als ze danst, voelt ze zich vrij. Maar om echt professioneel danseres te worden, zal ze moeten worden toegelaten tot de Dansvakopleiding aan het Conservatorium in Den Haag. Ze gaat op reis, haar droom tegemoet.

Eenmaal in Nederland vraagt de balletopleiding het uiterste van haar, en Gerda mist haar familie én Suriname. Is haar droom sterk genoeg om al het andere te overwinnen?

Wat vind ik van dit boek?

Pirouette in Paramaribo‘ is een verhaal dat geschreven is door Humberto Tan. Het boek is zeer prettig vormgegeven. Er wordt een wat groter lettertype gebruikt, het boek ligt lekker in de hand én het boek bevat mooie, kleurrijke illustraties. De illustraties zijn gemaakt door Judith van den Hoek en sluiten naadloos aan bij de sfeer die Humberto in het verhaal schetst. Het grotere lettertype maakt het boek ook geschikt om door kinderen zelfstandig gelezen te worden. Daarnaast zijn de hoofdstukken van een goede lengte, wat het makkelijk maakt om het tussendoor even aan de kant te leggen.

In ‘Pirouette in Paramaribo‘ krijg je een inkijkje in de Surinaamse cultuur en leer je wat kleine woorden Surinaams. Deze worden namelijk af en toe in de tekst gebruikt waarna je onderaan de bladzijde de Nederlandse vertaling kan lezen.

Een pluspunt aan dit boek vind ik dat er eindelijk weer eens een niet-Hollands persoon de hoofdrol speelt. Want daar schort het nog wel eens aan in de hedendaagse kinderboeken. Veelal zijn de hoofdpersonen échte Hollandse meisjes of jongens en ik vind het een zeer prettige afwisseling dat het nu eens gaat om een Surinaams meisje dat de hoofdrol heeft. Ik hoop dat veel kinderen zich hieraan kunnen spiegelen.

Een leuk extraatje bij ‘Pirouette in Paramaribo‘ is dat er op Spotify twee afspeellijsten beschikbaar zijn waarbij je als lezer kennis kan maken met alle muziek die in het boek voorkomt. Zo is er een afspeellijst met klassieke muziek en kaseko muziek. Het zijn beide afspeellijsten die ik met plezier geluisterd heb.

Kinderboekenweek 2021 – Worden wat je wil

In mijn ogen sluit ‘Pirouette in Paramaribo‘ goed aan bij de komende Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek van 2021 heeft als thema: ‘Worden wat je wil’. Dit thema komt duidelijk naar voren in dit boek. Gerda jaagt namelijk haar droom achterna om de ballerina te worden die zij graag wilt zijn.

Praktische informatie

Titel: Pirouette in Paramaribo
Auteur: Humberto Tan
Illustrator: Judith van den Hoek
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Pirouette in Paramaribo’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.