Fictieboeken, Gastblogger Jo, Recensies

Piratenzoon

Piratenzoon

Als de vijand ergens op de loer zou liggen, was het hier, in deze smalle zeestraat. Omdat de Franse visser vast zijn mond niet had gehouden, waren de Spanjaarden er zeker van dat hun aanwezigheid bekend was- en dat ze dus werden opgewacht. Maar waar?
– Uit: ‘Piratenzoon

Piratenzoon‘ is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. 

Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?

Wat vind ik van dit boek?

Op de achterflap staat de quote “Niet geschikt voor watjes!”, perfect passend voor ‘Piratenzoon‘. Het boek zit vol met hardheid, geweld en weinig verbloemend taalgebruik. Wat het verhaal heel reëel en beeldend maakt, je ziet het bloed uit wonden stromen en je voelt de uitgedeelde zweepslagen bijna zelf. De schrijver spaart hoofdpersoon Zain niet. Hierdoor zou ik het boek zeker afraden aan gevoelige lezers en het boek aanraden aan kinderen vanaf 12 jaar. Met name de fanatieke lezer kan bij dit boek zijn hart ophalen, gezien de 325 pagina’s van het boek.

Veel historische details worden beeldend beschreven, waardoor het boek je terug in de tijd brengt en dit de spanning zeker ten goede komt. Het boek start in Marokko, brengt je daarna op zee langs diverse Europese plaatsen en eindigt in het Nederlandse Sluis. Dit zorgt ervoor dat ‘Piratenzoon‘ divers en leerzaam wordt gemaakt, met verschillende sferen, historische feiten en culturen. In het boek staat achterin een woordenlijst met Arabische, Spaanse en historische woorden, waardoor je woorden die je niet direct begrijpt kunt opzoeken. Een slimme oplossing om de leessnelheid hoog te houden en het verhaal absoluut niet uitleggerig wordt. 

Ik vond ‘Piratenzoon‘ een prachtig boek en heb er erg van genoten. Het boek kon ik moeilijk wegleggen en heeft mijn geschiedeniskennis een update gegeven. Daarnaast heb ik enorm meegeleefd met hoofdpersoon Zain en regelmatig was er afschuw op mijn gezicht te bespeuren door alle gruwelijkheid en onrecht in het boek. Wat vanuit mij een compliment is voor de schrijver! 

Praktische informatie

Titel: Piratenzoon
Auteur: Rob Ruggenberg
Illustrator:
Uitgever: Querido, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 17,99

Het boek ‘Piratenzoon‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.