Fictieboeken, Prentenboeken, Recensies

Pippi en de dansende kerstboom

Pippi en de dansende kerstboom

‘Jullie moeten nog even wachten met de cadeautjes. Eerst gaan we met de kerstboom dansen,’ zei ze.
‘Je bedoelt dat we óm de kerstboom gaan dansen,’ zei Pelle.
‘Dat is nou net wat ik niet bedoel,’ zei Pippi.
– Uit: ‘Pippi en de dansende kerstboom’

Drie kinderen zijn helemaal alleen met kerst. En ze hebben ook geen cadeautjes, en geen lekker eten, en zelfs geen kerstboom. Verdrietig zitten ze in de keuken, als ze ineens een heel raar geluid op de trap horen… Het is Pippi! Op haar paard! En op haar hoofd staat een kerstboom, met lichtjes erin en vlaggetjes en lekkers. Ze heeft ook cadeautjes bij zich, maar eerst moet er gedanst worden. Mét de kerstboom!

Wat vind ik van dit boek?

Zeg je Pippi Langkous, dan zeg je Villa Kakelbont. Zeg je Villa Kakelbont, dan zeg je Meneer Nilsson en Witje. En sinds dit jaar: zeg je Pippi Langkous, dan zeg je dansende kerstbomen.

Het verhaal van ‘Pippi en de dansende kerstboom’ werd pas na de dood van Astrid Lindgren ontdekt, ergens in een bibliotheek in Stockholm. Maar wat ben ik blij dat we nu van dit boek kunnen genieten.

Wat ik een groot pluspunt vind, is dat het boek begint met een korte introductie van Pippi Langkous en de kinderen waar het in dit verhaal om draait. Daarna volgt de rest van het verhaal, je valt dus als lezer niet gelijk middenin het verhaal zonder te weten wie Pippi Langkous is. Het verhaal is over meerdere pagina’s verdeeld met daarbij mooie, paginavullende illustraties van Annet Schaap. Door de kleuren die Annet Schaap gebruikt, stralen de illustraties een hoop warmte uit.

‘Pippi en de dansende kerstboom’ is een boek dat je goed voor kunt lezen. Ik zie al helemaal voor mij hoe je dit boek voorleest op een regenachtige dag, lekker op de bank onder een dekentje met de kerstboom aan en warme chocolademelk met slagroom bij de hand. Van dit idee alleen al krijg ik een instant-kerstgevoel!

Ben je al een beetje in de kerststemming gekomen en wil je nog meer kerstboeken lezen? Kijk dan ook eens naar deze titels.

Praktische informatie

Titel: Pippi en de dansende kerstboom
Auteur: Astrid Lindgren
Illustrator: Annet Schaap
Uitgever: Ploegsma (klik hier voor meer informatie over dit boek)
Prijs: € 12,99

Het boek ‘Pippi en de dansende kerstboom’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.