Fictieboeken, Recensies

Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp

Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp

‘Ik kijk ernaar uit om jullie te kunnen helpen, maar ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd naar Diergaarde Blijdorp.’
‘Jullie zullen zeker niet teleurgesteld zijn,’ verzekerde Mariposa Pinkeltje. ‘Blijdorp heeft een tijdje geleden zelfs de prijs voor de mooiste dierentuin van de Benelux gewonnen!’
– Uit: ‘Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp’

‘Pinkeltje, ben jij het?’ roepen twee prachtige blauwe vlinders. Ze zijn opeens in het tuintje van Pinkeltje en Pinkelotje geland. Helemaal vanuit Diergaarde Blijdorp zijn ze naar Pinkeltjesland gevlogen om Pinkeltjes hulp in te schakelen. Er is namelijk iets vreemds aan de hand in Blijdorp. De vlinders vertellen dat er al een paar keer midden in de nacht dierenverblijven zijn opengezet. En dat is gevaarlijk voor de dieren zelf én hun oppassers. Pinkeltje aarzelt geen moment en gaat samen met Pinkelotje op onderzoek uit. Lukt het hen om uit te vinden wat er aan de hand is voordat er ongelukken gebeuren? Uiteraard helpen alle dieren in Blijdorp een handje mee.

Wat vind ik van dit boek?

Het allereerste boek van Pinkeltje verscheen in 1939. Pinkeltje is inmiddels dus al 81 jaar oud! Vele mensen zullen Pinkeltje dus ook wel kennen. Ik weet nog dat toen ik klein was, mijn vader de boeken nog had van toen hij klein was. Alleen moet ik eerlijk bekennen dat ik de liefde voor de Pinkeltje boeken nog nooit gevoeld had, mijn zusje daarentegen hield van de boeken over Pinkeltje en Pinkelotje. De afgelopen periode zijn er al meerdere boeken verschenen waarin Pinkeltje bekende plekken van Nederland bezocht. De Efteling, het Rijksmuseum, het Dolfinarium en het Spoorwegmuseum gingen Diergaarde Blijdorp al voor.

Toen ik zag dat er een uitgave kwam van ‘Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp’, wilde ik Pinkeltje toch nog een kans geven. Want tja, met als redenen dat ik juf ben in Rotterdam én dat de plek waar mijn man en ik onze eerste date hadden, Diergaarde Blijdorp was. Kon ik geen argumenten bedenken om dit boek niet te lezen!

En wat ben ik blij dat ik ‘Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp’ die kans gegeven heb. Ik vloog door het boek heen en wilde hem eigenlijk niet aan de kant leggen.
Het boek bevat meerdere korte hoofdstukken, wat het erg geschikt maakt als voorleesboek en als boek om zelfstandig te lezen. Daarnaast komen er ook illustraties in het boek voor. Deze laten plekken zien waar het verhaal zich afspeelt. De illustraties zijn zwart-wit, persoonlijk zou ik het leuker en aantrekkelijker vinden als de illustraties in kleur zouden zijn, of als er minder zwart in de illustraties gebruikt zou worden. Nu heeft het zwarte best een overheersende rol.

‘Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp’ bevat af en toe een paar iets spannendere momenten, maar ik ben van mening dat deze spanning van invloed is op de leeftijd voor het voorlezen. Ik zou er voor kiezen om het boek voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Zelfstandig zou het boek gelezen kunnen worden vanaf zeven á acht jaar.

Praktische informatie

Titel: Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp
Auteur: Studio Dick Laan
Illustrator: Arne van der Ree
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 11,99

Het boek ‘Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, onderdeel van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.