
Al sinds de laatste paar ijstijden bemoeit de mens zich met het klimaat. Tot die tijd had alleen de natuur invloed op de hoeveelheid CO2 in de lucht. Maar pak hem beet 400 duizend jaar geleden gingen mensen voor het eerst kampvuurtjes make. Vind je het gek, met die kou en met de wolven die op de loer lagen?
– Uit: ‘Palmen op de Noordpool‘
Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen.
Het is een boek over schetende koeien en ronkende auto’s. Over ruziënde wetenschappers en dappere uitvinders. Over schattige fluithazen en verwoestende orkanen. Over palmbomen en mammoeten, ijsberen en vulkanen, dijken en windmolens… over jou en je toekomst.
Wat vind ik van dit boek?
De klimaatverandering is toch wel een onderwerp waar de laatste jaren veel om te doen is. En laten we eerlijk wezen, we weten er allemaal wel iets van, maar niet genoeg. Het boek ‘Palmen op de Noordpool‘ is het antwoord op al je vragen over de klimaatverandering.
‘Palmen op de Noordpool‘ is een informatief leesboek, maar gelukkig is het geen saai en langdradig boek. Er zit luchtigheid in de informatie en de tekst wordt afgewisseld door de grappige en verduidelijkende illustraties van Wendy Panders. Het uiterlijk van het boek is ook heel aantrekkelijk, door het hele boek heen wordt veel kleur gebruikt zonder dat het té kleurig wordt en afleidt van de daadwerkelijke boodschap.
Het boek begint met een voorwoord waarin de titel van het boek wordt uitgelegd.
Ooit stonden er palmen op de Noordpool. Zie je het voor je? De meest tropische bomen op een plek waar nu alleen sneeuw en ijs ligt. Over een tijdje staan ze er misschien wel weer. Want het klimaat verandert voortdurend.
– uit: ‘Palmen op de Noordpool‘ bladzijde 8 en 9
Vervolgens lees je in tien hoofdstukken alles over de klimaatverandering. De lezer gaat 4,5 miljard jaar terug in de tijd en door het boek heen kom je langzaam terecht in de huidige tijd. Ik vind het erg prettig dat elk hoofdstuk weer is verdeeld in kleinere paragrafen. Zo lees je steeds in twee pagina’s met bijbehorende illustraties over een bepaald aspect in de geschiedenis van de klimaatverandering. Daarnaast wordt er ook een blik op de toekomst geworpen, hoe zullen we dan energie opwekken en gebruiken? Een leuke toevoeging aan het boek zijn de klimaatbingo’s achterin.
‘Palmen op de Noordpool‘ is geen boek dat je in één ruk van voor naar achter uit leest, het is een boek waar je rustig de tijd voor moet nemen en af en toe eens een hoofdstuk leest. Zo kan je de informatie beter tot je nemen, maar wordt het ook geen opgave om het boek uit te moeten lezen. ‘Palmen op de Noordpool‘ is een boek dat eigenlijk op elke school zou moeten staan en het onderwerp zou in elke (bovenbouw)klas behandeld moeten worden. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar en kan gebruikt worden als boek om zelf te lezen of als voorleesboek.
‘Palmen op de Noordpool’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek 2022
‘Palmen op de Noordpool‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 7/8, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 5/6.
‘Palmen op de Noordpool‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:
- Zoals beschreven in deze recensie staan er achter in het boek diverse klimaatbingo’s. Deze zijn echter niet haalbaar om door kinderen uit te voeren, maar misschien kunnen de kinderen zelf een klimaatbingo maken met acties die zij uit kunnen voeren om aan het klimaat te werken.
- Een informatief boek kun je goed gebruiken om het begrijpend lezen bij kinderen te trainen. Laat de kinderen (in groepjes) een stuk tekst lezen en hier zelf vragen bij bedenken. Thuis kunnen ze deze vragen door hun ouders laten beantwoorden en in de klas zou je hier zelfs een quiz van kunnen maken door bijvoorbeeld Kahoot in te zetten.
- Achterin dit boek is een register te vinden. Voor veel kinderen is het gebruik hiervan nieuw, het is iets wat tegenwoordig nog weinig gebruikt wordt. Toch is het goed voor kinderen om te weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Geef kinderen korte zoekopdrachten waarbij ze het register moeten gebruiken. Dat kan heel simpel door te vragen: ‘Op welke bladzijde vind ik meer informatie over …?’. Maar je kan het ook uitbreiden door te vragen: ‘Op welke bladzijde vind ik meer informatie over …? En wat kun je mij over dit onderwerp vertellen?’
- Auteur Marc ter Horst heeft op zijn website een verzamelpagina gemaakt rondom ‘Palmen op de Noordpool‘. Hier vind je allerlei artikelen en berichten waarmee je meerdere lessen kan geven rondom het thema klimaatverandering. Gebruik bijvoorbeeld deze lesbrief.
- Op de website van Kinderboekenjuf vind je mini-leeslessen bij dit boek.
Praktische informatie
Titel: Palmen op de Noordpool
Auteur: Marc ter Horst
Illustrator: Wendy Panders
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 24,99
Het boek ‘Palmen op de Noordpool‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
2 gedachten over “Palmen op de Noordpool”
Reacties zijn gesloten.