Non-fictie boeken, Recensies

Over dames en tassen

Over dames en tassen

Een carpet bag ofwel tapijt-tas was populair in de 19e eeuw. Het was niet alleen een handig, maar ook een duurzaam ontwerp. Een oud tapijt met gaten erin kon opgeknipt en vermaakt worden en zo een tweede leven krijgen als reistas!
– Uit: ‘Over dames en tassen

Nooit wijkt hij van haar zijde. Hij heeft alles in zich wat zij nodig heeft. Liefdevol streelt ze hem en snuift in een onbewaakt moment zijn geur op. En toch zal ze hem na verloop van tijd weer inruilen voor een ander: de dame en haar handtas.

Mylo Freeman stelt je voor aan vijftig inspirerende vrouwen van over de hele wereld. Van bekende namen als koningin Elizabeth II, Jane Birkin en Paris Hilton, tot de Zuid-Afrikaanse modeontwerper Palesa Mokubung, Hello Kitty-ontwerper Yuko Yamaguchi en journalist en avonturier Nellie Bly. Voor elk van hen heeft de tas een andere betekenis: modeaccessoire, praktisch hulpmiddel, feministisch manifest. Maar hoe verschillend de vrouwen en hun tassen ook zijn, ze zijn stuk voor stuk uniek en eigenzinnig.

Wat vind ik van dit boek?

Over dames en tassen‘ is een boek vol verhalen over vrouwen van lang geleden tot aan nu. Ik vind het ontzettend leuk dat er een boek is gemaakt vanuit deze invalshoek. Hoe vaak wordt er nou in een leesboek stilgestaan bij de tas die een bekendheid gebruikt?

Auteur en illustrator Mylo Freeman kwam op het idee om dit boek te schrijven toen zij voor de zoveelste keer verliefd werd op een nieuwe handtas. ‘Over dames en tassen‘ moest een boek worden waarin tassen worden gekoppeld aan beroemde en minder beroemde, maar altijd inspirerende vrouwen uit het heden en verleden. Ik kan alleen maar beamen dat dit heel goed is gelukt! Veel vrouwen die in dit boek genoemd worden zullen kinderen niet kennen, maar de verhalen die erbij geschreven zijn zullen prima begrepen worden.

Per spread (twee pagina’s naast elkaar) staat er één vrouw centraal. Op deze spread vind je aan de ene kant een schitterend geïllustreerd portret van de desbetreffende vrouw en aan de andere kant vind je een kort verhaal over deze (on)bekende vrouw, wat haar iconische tas is, informatie over deze tas en één of meerdere illustraties van deze tas. De verhalen zijn niet te lang van stof, wat het voor de kinderen prettig maakt om te lezen. Daarnaast worden er soms gebruik gemaakt van Engelse termen in een zin, maar dit is niet storend en het verhaal blijft goed te volgen.

Vanuit de uitgeverij wordt dit boek aangeraden aan kinderen vanaf 10 jaar. Ik sluit mij hierbij aan, vanaf deze leeftijd raken kinderen, meisjes, over het algemeen steeds meer geïnteresseerd in mode en gaan zij hun eigen mening vormen. ‘Over dames en tassen‘ zal de kinderen veel meer informatie geven en wellicht inspiratie geven voor tassen die zij zelf willen gaan gebruiken.

Wil je meer boeken lezen over bekende en onbekende vrouwen? Kijk dan eens naar Iemand in het bijzonder en Luister nooit naar je moeder.

Praktische informatie

Titel: Over dames en tassen
Auteur en illustrator: Mylo Freeman
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,99

Het boek ‘Over dames en tassen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.