Prentenboeken, Recensies

Op stap met oma / Vertel eens, opa

In deze recensie behandel ik twee boeken en dat doe ik niet voor niks. Arend van Dam heeft samen met illustrator Alex de Wolf de serie ‘Het opa- en omadiploma’ uitgebracht. ‘Op stap met oma‘ en ‘Vertel eens, opa‘ zijn de twee nieuwste titels in deze serie en bespreek ik graag met jullie in deze recensie. Lees je mee?

Op stap met oma

Kun jij ook fluiten als een vogel, oma?
Jazeker, let maar eens op. Nu doe ik een vink na.

– Uit: ‘Op stap met oma

Loes gaat met oma naar het park. Ze voeren de eendjes, vinden de veer van een duif en doen de kippendans. Weer thuis timmeren ze samen een vogelhuisje, en… daar komt algauw een mezenfamilie in wonen.

Vertel eens, opa

Opa, toen je een kind was, had je toen ook een papa?
Ja, ik had een heel lieve vader.
– Uit: ‘Vertel eens, opa

Bram vraagt zich af of opa vroeger ook een kind was. Had hij ook een papa? En een opa? En als Bram later oud is, krijgt hij dan net als opa rimpels en wordt hij grijs? Eén ding weet Bram wel: later wil hij ook van die mooie blauwe riviertjes op zijn handen.

Deze twee boeken passen binnen het thema familie en gezin. Ben je op zoek naar meer boeken die binnen dit thema passen? Kijk dan eens naar deze titels.

Wat vind ik van dit boek?

Wat zijn dit twee ontzettend leuke boeken! ‘Op stap met oma‘ en ‘Vertel eens, opa‘ zijn de twee nieuwste delen in de, inmiddels zes titels tellende, serie van ‘Het opa- en omadiploma’. Hoe kan het dat deze boekjes mij nog nooit zijn opgevallen in de boekwinkel?! Deze boeken zijn erg geschikt om cadeau te geven aan opa’s en oma’s, dan kunnen zij deze samen met hun kleinkind(eren) lezen.

De boeken hebben een prettig formaat om vast te houden en blijven gemakkelijk openliggen. In elk boek komen dezelfde personages voor: opa, oma, Loes en Bram. Daar komt gelijk wel mijn eerste kanttekening: de namen zijn wel erg Hollands, voor de diversiteit kan dit natuurlijk anders. Maar dit doet geen afbreuk aan mijn mening over deze boeken. De verhalen die de boeken vertellen zijn erg leuk en vertellen echt de avonturen of gesprekken die je als kleinkind met je opa of oma beleeft.

De boeken ‘Op stap met oma‘ en ‘Vertel eens, opa‘ zijn ook geschikt om met zijn tweeën te lezen. De tekst van oma en Loes hebben beiden een eigen kleur en zo ook de teksten van opa en Bram. Hierdoor weet je als lezer goed wanneer welk personage aan het woord is. Deze afwisseling in kleur maakt het voorlezen ook makkelijker, dan weet je wanneer je welke stem kan gebruiken bij het voorlezen.

Achterin de boeken is een heus opa- en omadiploma te vinden. Elk boek heeft een ander diploma, zo krijg je na het lezen van ‘Vertel eens, opa‘ een diploma voor waardig ouder worden en na het lezen van ‘Op stap met oma‘ een diploma voor de opa/oma waar je het best mee op stap kan gaan.

Praktische informatie

Titel: Op stap met oma / Vertel eens, opa
Auteur: Arend van Dam
Illustrator: Alex de Wolf
Uitgever: Ploegsma, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 12,99

De boeken ‘Op stap met oma‘ en ‘Vertel eens, opa‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsa, onderdeel van WPG Media, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Hoi, wat leuk dat je een reactie achter wilt laten onder deze recensie!