Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

Op een verre planeet

Op een verre planeet

Margreet was een Rooie, dat zag je meteen. Haar opa zei: ‘Doe wat je wilt, schat, alleen…. speel nooit met een Blauwe.
– Uit: ‘Op een verre planeet

Ergens op een planeet, heel ver hier vandaan, wonen de Rooien en de Blauwen. Ze spelen nooit samen want de Blauwen vinden die Rooien maar raar. En volgens de Rooien zijn de Blauwen niet normaal.

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik het boek ‘Op een verre planeet‘ uitpakte was ik gelijk geboeid door de mooie kaft. Door deze kaft werd ik meteen enthousiast, zo enthousiast dat ik dit boek (het eerste boek dat ik review) in één adem heb uitgelezen. 

Julia Donaldson heeft al meerdere prentenboeken geschreven, waarbij de tekeningen gemaakt zijn door Axel Scheffler (bijvoorbeeld “Draak Dries” en “Superworm”). Het boek is vertaald door Bette Westera. Deze boeken heb ik met veel plezier voorgelezen in de klas. De prentenboeken van Julia Donaldson worden altijd in rijmvorm geschreven. 

Nadat ik het boek zelf had gelezen, heb ik het boek meegenomen naar school. Op school zitten wij op dit moment midden in de stormingsfase. Het boek sluit daar goed bij aan. In de klas hebben wij het er over dat iedereen anders is en dat is precies waar dit prentenboek over gaat. In het boek ontdekken twee families dat het niet erg is om anders te zijn. 

Het verhaal gaat over twee families die niets met elkaar te maken willen hebben, totdat er een jongen uit de blauwe familie en een meisje uit de rode familie elkaar erg aardig vinden. Zij worden uit eindelijk zulke goede vrienden dat ze samen “vluchten” voor hun families. Hierdoor zetten beide families een zoektocht in gang. Wat er verder allemaal tijdens deze zoektocht gebeurt lees je in het prentenboek.

Lesidee bij ‘Op een verre planeet

Bij dit boek is het erg leuk om samen met de kinderen in kleine groepjes een planeet te ontwerpen voor op de verteltafel. De leerlingen kunnen hierbij zelf een buitenaards wezen maken. Al deze buitenaardse wezens vormen dan samen één familie, die samenwonen op de planeet. Hiermee kunnen de kinderen het verhaal samen, op de verteltafel, uitspelen. 

Praktische informatie

Titel: Op een verre planeet
Auteur: Julia Donaldson
Illustrator: Alex Scheffler
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Op een verre planeet‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.