
Ineens klinkt er een oorverdovende klap. Henk voelt iets knappen in zijn oor. De elektriciteit valt uit. Alleen de olielampen geven een zwak schijnsel.
‘God, help me!’ roept een vrouw.
‘Mama!’ schreeuwt een meisje.
– Uit: ‘Oorlog in inkt‘
Vrijheid vinden we nu heel gewoon, maar hoe was het voor kinderen en jongeren om de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Dat weten we door hun dagboeken.
Hoe voelt het om te moeten schuiven en vluchten als de bommen je om de oren vliegen, zoals bij Yvonne, Felix en Henk? Om altijd honger te hebben, zoals Corri en Lineke? Om gescheiden te worden van je ouders en te overleven in kampen, zoals de joodse George of Chris uit Nederlands-Indië? Om gepest te worden omdat je ‘foute’ ouders hebt, zoals Annie? Of om een joodse vriendin te hebben die steeds minder mas, zoals Jeanne?
Klik hier voor een leesfragment.
Wat vind ik van dit boek?
Boeken over de Tweede Wereldoorlog: ik hou ervan! Natuurlijk vind ik oorlogen niet leuk, maar sinds ik voor de klas sta vind ik het super interessant om over dit onderwerp te lezen en nog meer verhalen aan mijn leerlingen te kunnen vertellen. Ik werd dan ook ontzettend enthousiast toen ik ‘Oorlog in inkt‘ op de deurmat zag liggen.
Wat ik erg fijn vind aan ‘Oorlog in inkt‘ is dat het is opgedeeld in meerdere verhalen, waardoor je het boek makkelijk tussendoor even weg kan leggen. Elk verhaal in dit boek begint met een inleiding op het dagboekverhaal, dit is te herkennen aan de blauwgedrukte tekst. Het verhaal wordt ook steeds op dezelfde manier afgesloten: een blauwgedrukt stuk tekst met daarin de afsluiting van het dagboek verhaal en hoe het met de personen uit dit verhaal is afgelopen. Ook in de verhalen kom je soms blauwe woorden tegen, zoals: ausweis, gaarkeuken en torpedojager. Dit zijn woorden die achterin het boek, in de woordenlijst, worden uitgelegd.
‘Oorlog in inkt‘ is een boek dat de Tweede Wereldoorlog van meerdere kanten belicht. Zo lees je onder andere mee met tieners die de oorlog vanuit Java meemaakten, die de hongerwinter meemaakten, die vluchtten naar Engeland en die lid worden van de NSB. Hierin sluit dit boek aan bij andere kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog. Ik de meeste boeken die ik tot nu toe heb gelezen, staan meerdere verhalen over de belevingen en gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Mocht je als leerkracht dit boek willen inzetten in de klas, er is een complete lesbrief bij dit boek ontwikkeld. Deze vind je hier.
Ben je op zoek naar meer boeken over de Tweede Wereldoorlog? Kijk dan eens naar deze titels.
Praktische informatie
Titel: Oorlog in inkt
Auteur: Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda
Illustrator: Steef Liefting
Uitgever: Ploegsma (klik hier voor meer informatie)
Prijs: € 19,99 (e-book € 8,99 en gratis met een Kobo-Plus abonnement)
Het boek ‘Oorlog in inkt‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.