Fictieboeken, Gastblogger Balou, Recensies

Oorlog en vriendschap

Oorlog en vriendschap

‘Kan jij Rinus niet op zijn bek slaan?’ vroeg Wijntje me na schooltijd. Ik vond het niet erg slim. Rinus is een krachtpatser en ik ben een slapjanus met een jampotjesbril op zijn neus. ‘Je kan je been uitsteken en hem laten struikelen,’ zei Wijntje. ‘Die vuile landverrader.’ 
– Uit: ‘Oorlog en vriendschap

Ik was elf toen de oorlog uitbrak. Op een vroege ochtend vlogen de vliegtuigen van de vijand zo laag over de huizen dat je de gezichten van de piloten kon zien. Ik vond het spannend, maar al gauw werd het angstig. In onze klas zaten joodse kinderen en kinderen van verraders. Zelfs de meester durfde niet meer te zeggen wat hij dacht. Wij kinderen hadden eigenlijk niet met de oorlog te maken. Zeker als het om vriendschap ging. Of toch?

Wat vind ik van dit boek?

Wat heeft Dolf Verroen met ‘Oorlog en vriendschap‘ een mooi boek geschreven vanuit een jongen van elf jaar. Het boek leest makkelijk en vlot. Het boek heeft kleine hoofdstukken over verschillende momenten van de Tweede Wereldoorlog.

Door de manier van schrijven van Dolf Verroen lijkt het alsof je het verhaal zelf beleeft. Je leeft mee met Joop, de hoofdpersoon in het boek. De tekeningen van Charlotte Dematons ondersteunen de verhalen. Een mooie samenwerking tussen schrijver en tekenaar. Het is een boek om voor te lezen in groep 5 en 6 en de kinderen van groep 7 en 8 kunnen het met gemak zelf lezen. Heel veel leesplezier!

Lesidee bij ‘Oorlog en vriendschap’

Laat de leerlingen een verteltas maken over het boek met informatie over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen maken met de hele klas één verteltas. Iedere leerling maakt een tekening, poster of schrijft een stukje informatie bij een van de hoofdstukken uit het boek. 

Daarnaast is het in hogere groepen ook leuk om de vraag te stellen wat doe jij als je beste vriend of vriendin bij de NSB zit? Blijf je dan vrienden of stopt de vriendschap dan? 

Praktische informatie

Titel: Oorlog en vriendschap
Auteur: Dolf Verroen
Illustrator: Charlotte Dematons
Uitgever: Leopold, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Oorlog en vriendschap‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina