Fictieboeken, Recensies

Oma, mag ik mijn pop terug?

Oma, mag ik mijn pop terug?

Oma belt bijna elke dag naar mamma.
Ze is dan iets kwijt.
De sleutelbos, de afwasborstel of de afstandsbediening.
– Uit: ‘Oma, mag ik mijn pop terug?

Fien gaat elke zondag met haar pop naar oma. Ze doen spelletjes en eten koekjes. De koekjes zijn veel zachter dan bij haar thuis.

Oma vergeet veel. Ze vergeet zoveel dat ze op een dag moet verhuizen naar een speciaal huis voor vergeetachtige opa’s en oma’s. Pop mag bij haar logeren. Maar wanneer oma niet meer weet waar ze Pop heeft gelaten, moet Fien in actie komen.

Wat vind ik van dit boek?

Het boek ‘Oma, mag ik mijn pop terug?‘ verscheen voor het eerst in 2015. In 2022 is het boek in een nieuw jasje gestoken en opnieuw uitgegeven.

Het boek heb ik met een lach en een traan gelezen. Een glimlach om de herkenbare situaties die Mark Haayema in het boek beschrijft en een traan om het verdrietige einde. Met weinig maar mooie woorden maakt Haayema aan het einde duidelijk dat ‘oma vergeten is om wakker te worden’. De illustratie op de volgende pagina (Fien met de lege stoel van oma) doet de vermoedens kloppen en laat zien dat oma er niet meer is.

Oma, mag ik mijn pop terug?‘ is een mooi boek om met kinderen in gesprek te gaan over een oma of opa met dementie. Dit is namelijk helaas iets waar kinderen in het leven mee te maken kunnen krijgen. Hoe fijn is het dan dat dit boek ze herkenning (en voorbereiding) biedt? Ik vind het een goede keuze om dit boek vanuit het perspectief van Fien, een zesjarig meisje, te schrijven. Hierdoor is het voor kinderen makkelijker zich in te leven in het verhaal.

Dit boek kan zelfstandig door kinderen gelezen worden, maar ook als voorleesboek is dit boek geschikt. Kinderen vanaf ongeveer zeven jaar oud zouden dit verhaal zonder problemen moeten kunnen lezen. Voorlezen kan al vanaf een jongere leeftijd.

Praktische informatie

Titel: Oma, mag ik mijn pop terug?
Auteur: Mark Haayema
Illustrator: Marius van Dokkum
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Oma, mag ik mijn pop terug?‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.