Fictieboeken, Recensies

Olli begint een orkest

Olli begint een orkest

Vandaag heeft Olli besloten zijn droom waar te maken en naar de grote stad te gaan. Hij verheugt zich er nu al op elke dag trompet te spelen en iedereen een glimlach te geven met melodieën.
– Uit: ‘Olli begint een orkest

Olli droomt ervan om straatmuzikant te worden in een grote stad. Met zijn trompet gaat hij op weg. Onderweg ontmoet hij allemaal andere muzikanten die zich bij hem aansluiten. Ook al verstaan ze elkaar niet, ze spreken wel allemaal de taal van de muziek.
De stad gonst van het plezier, tot de stadsduiven hun muziek verbieden. Zij zijn de heersers van de pleinen en straten…

Wat vind ik van dit boek?

Olli is de grootste kleine olifant ter wereld en inmiddels zijn er al meerdere avonturen in boekvorm verschenen. ‘Olli begint een orkest‘ is één van deze boeken en is in de Gouden Boekjes lijn verschenen.

De Gouden Boekjes (Little Golden Books) komen oorspronkelijk uit Amerika en worden in Nederland sinds 2001 uitgegeven door Rubinstein. De serie staat bekend om zijn originele verhaaltjes, prachtige illustraties en het gouden randje. 

website ‘Gouden Boekjes’

Olli begint een orkest‘ is een compact voorleesboek. Ik zegt expres geen prentenboek, want daarvoor is het verhaal in dit gouden boekje te lang. Deze recensie begin ik dan ook direct door te zeggen dat dit boek geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar oud. Dan zullen kinderen namelijk de spanningsboog hebben om naar een verhaal van dergelijke lengte te luisteren. Je zou natuurlijk het verhaal in meerdere episodes kunnen opdelen, zodat je niet het hele boek in één keer voorlees. Daarnaast is het boek te gebruiken als zelfleesboek, maar dan moet de leesvaardigheid van het kind wel op pijl zijn.

De kritische noot hebben we gehad, nu over tot het leuke gedeelte van deze recensie. Als je het boek openslaat, is de slogan ‘Muziek is een taal die de hele wereld spreekt’ te lezen. Die slogan bleef mij tijdens het lezen van dit boek bij. Muziek verbindt Olli en alle dieren die hij onderweg tegen komt met elkaar, ze hoeven daarvoor niet dezelfde taal te spreken of te verstaan, met muziek kom je heel ver! De illustraties in dit boek passen bij de tekst. Qua tekenstijl zouden ze zo gebruikt kunnen worden voor een animatiefilm rondom dit boek.

Wat ik tijdens het voorlezen van het boek wat lastiger vond, waren de Spaanse passages die in het verhaal stonden. Hiervoor is eigenlijk enige beheersing van het Spaans een pré, omdat je anders niet weet hoe de woorden en zinnen uitgesproken dienen te worden. Achteraf ontdekte ik de Nederlandse vertaling van deze passages achterin van het boek.

Kortom, ‘Olli begint een orkest‘ is een voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Mocht je als voorlezer de Spaanse taal niet voldoende machtig zijn, blader dan even naar het einde van het boek en lees de Nederlandse vertaling voor.
Veel leesplezier!

Op mijn website verschenen eerder de recensies van deze Gouden Boekjes:
– ‘Balotje op vakantie‘, klik hier voor de recensie
– ‘Vrolijk Kerstmis met een gouden randje‘, klik hier voor de recensie

Praktische informatie

Titel: Olli begint een orkest
Auteur: Didi Bok
Illustrator: Hein Mevi
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 9,99

Het boek ‘Olli begint een orkest‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.