
Tijdens heldere Arctische nachten licht de lucht soms op door dansende gordijnen van groen, paars en roze. Dat is de aurora borealis – het noorderlicht -, die ontstaat doordat de zon kleine deeltjes de ruimte in stuurt.
– Uit: ‘Noordpool Zuidpool‘
Dit omdraaiboek neemt je mee naar de Noordpool en de Zuidpool. Leer op de Noordpool van alles over de natuur daar, van de ijsberen tot de temperatuur. Welke dieren wonen er nog meer? Welke gevolgen heeft de klimaatverandering voor de ijskappen en de dieren? Hoe ziet het leven er rondom de Noordpool uit voor de mens? Wist je dat er ook testlocaties zijn voor raketlanceringen?
Keer het boek om en voor je het weet ben je op de Zuidpool, op het continent Antarctica. Daar is het zo mogelijk nog kouder. Lees alles over de spectaculaire race in 1911 om deze pool als eerste te bereiken. Leer over de orka, het ultieme pool-roofdier. En natuurlijk de pinguïns die op de Zuidpool wonen.
Wat vind ik van dit boek?
‘Noordpool Zuidpool‘ is een prachtig informatief boek waar je een hoop van kan leren. Tijdens het lezen dacht ik vaak: ‘Oh! Dit wist ik nog helemaal niet!’.
Dat dit boek vanaf twee kanten te lezen is (de voorkant en de achterkant) vind ik een ontzettend leuk idee, het is immers iets wat je niet vaak ziet én zo wordt het verschil tussen de Noordpool en de Zuidpool nog veel duidelijker. Aan de ene kant van het boek staat namelijk de Noordpool centraal en als je het boek omdraait kom je op de Zuidpool terecht, en andersom; het maakt namelijk niet uit aan welke kant van het boek je begint met lezen.
De pagina’s van dit boek zitten vol kleur, maar dit is niet storend. De kleuren die gebruikt worden, zorgen ervoor dat je nog meer de Noordpool en Zuidpool ervaring krijgt. De illustraties zijn paginavullend en ik ben blij dat ervoor gekozen is dat de tekst wel op een rustige ondergrond staat. Om de tekst heen gebeurt veel, maar dat is niet storend. De illustraties zijn dan ook een mooie aanvulling op de tekst.
‘Noordpool Zuidpool’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek
‘Noordpool Zuidpool‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 5/6, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 7 en 8 én voor de kinderen in groep 4 die wel van wat uitdaging houden.
‘Noordpool Zuidpool‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:
- Hoewel veel volwassenen niet voor een informatief boek als voorleesboek kiezen, kun je dit boek toch prima inzetten als voorleesboek. Lees elk voorleesmoment één onderdeel van het boek voor en ga hier met de kinderen over in gesprek. Wat wisten ze al? Wat is nieuwe informatie? Je kunt natuurlijk voorafgaand aan het voorlezen ook al de titel van een hoofdstuk bespreken en met de kinderen voorspellen wat er in dat hoofdstuk verteld gaat worden.
- Lees het hoofdstuk ‘Arctische zeehonden’ voor. In de inleiding wordt gesproken over zes soorten zeehonden, maar het hoofdstuk bespreekt maar vijf soorten. Kunnen de kinderen een manier bedenken om achter de zesde soort te komen?
- Zet een aantal feiten uit de verschillende verhalen op een rij. Wat denken de kinderen, is dit waar of niet waar? Natuurlijk lees je daarna het bijbehorende hoofdstuk voor.
Ook juf Inger bedacht bij verschillende gedichten uit deze bundel een idee. Neem ook eens een kijkje op haar website!
Praktische informatie
Titel: Noordpool Zuidpool
Auteur: Michael Bright
Illustrator: Nic Jones
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99
Het boek ‘Noordpool Zuidpool‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.