Recensies

Niemand houdt Don Carlo tegen

(KWB 2019 – Kerntitel groep 5/6)

Niemand houdt Don Carlo tegen

‘Hoe kom ik hier vandaan in Palermo?’ vraag ik. Achter het loket op het station zit een vrouw. Ze tikt wat in op haar computer. Ik frommel zenuwachtig met mijn rolletje papiergeld.
– uit: ‘Niemand houdt Don Carlo tegen

De ouders van Carlo zijn gescheiden. Samen met zijn moeder woont Carlo in Bochum en zijn vader woont in Palermo. Carlo mist zijn vader enorm en besluit hem zelf op te zoeken. Helemaal alleen gaat hij de reis maken, met de trein, de taxi en de veerboot. Onderweg maakt Carlo een hoop avonturen mee. Zal hij uiteindelijk de voordeur van zijn vaders huis bereiken?

Wat vind ik van dit boek?

Niemand houdt Don Carlo tegen‘ is één van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2019. Tijdens deze week staan voertuigen centraal. Dat is in dit boek goed te merken. Carlo reist met veel verschillende voertuigen: een trein, de nachttrein, een taxi, een tractor, een auto, een veerboot, een tweede taxi en een scooter.

Het gevoel van Carlo zal voor veel kinderen herkenbaar zijn. Tegenwoordig hebben steeds meer kinderen ouders die gescheiden zijn en herkennen zij het gevoel van het moeten missen van een ouder. Ik vind het erg goed dat dit in boeken beschreven wordt, want naar mijn mening zijn er nog veel te vaak getrouwde ouders in boeken.

Kinderboekenweek 2019

Niemand houdt Don Carlo tegen‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit boek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten:
 Don Carlo heeft een hele reis afgelegd om in Palermo aan te komen. De terugreis wordt niet in het boek beschreven. Ga op internet op zoek naar een routebeschrijving van Palermo naar Bochum.
– Nadat leerlingen bovenstaande opdracht uitgevoerd hebben, kan hier een schrijfopdracht aan gekoppeld worden. De leerlingen kunnen een brief schrijven aan Carlo om te vertellen hoe zijn terugreis eruit gaat zien. Een andere opdracht zou kunnen zijn dat de leerlingen een nieuw hoofdstuk schrijven waarin de terugreis wordt beschreven.

Praktische informatie

Titel: Niemand houdt Don Carlo tegen
Auteur: Oliver Scherz
Illustrator omslag: Mark Janssen
Illustrator binnenwerk: Peter Schössow
Uitgeverij: Holland
Prijs: € 13,50

Het boek ‘Niemand houdt Don Carlo tegen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Holland. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Niemand houdt Don Carlo tegen‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.