Fictieboeken, Gastblogger Balou, Recensies

Neem altijd een mop mee!

Neem altijd een mop mee!

Een mop van Bob
Wat is de leukste stad van ons land? (Den Ha-Ha-Haag)
En in welk land heb je altijd lol? (In Grie-hi-hi-hiekenland.)

– Uit: ‘Neem altijd een mop mee!

Ga je op reis? 
Dan is hier een tip voor jou: 
NEEM EEN MOP MEE! 
In de auto of op de fiets. 
In je tas of in je koffer.
Want een mop… 
Maakt je reis pas echt TE GEK! 
Maffe moppen over op reis gaan! 

Wat vind ik van dit boek?

Op de achterkant van ‘Neem altijd een mop mee!‘ staat het volgende: 

Makkelijk & Leuk: voor kinderen die lezen moeilijk of saai vinden. De boeken zijn toegankelijk en dyslexie-vriendelijk. Lezen is wél leuk! 

AVI-M4 voor kinderen van 9-12 jaar. 

Bron: achterflap ‘Neem altijd een mop mee!

Voorafgaand aan het lezen ben ik ben op de site van Zwijsen op onderzoek uitgegaan wat er dan anders is aan dit boek en of ik dit zelf ook zou gaan ervaren tijdens het lezen. 

Het volgende geeft Zwijsen aan over de reeks Makkelijk & Leuk: 

  • Zo werkt het: De serie Makkelijk & leuk bestaat uit herkenbare genres: voetbal, moppen, meidenverhalen, spanning, zodat lezers een boek kunnen kiezen dat echt bij ze past. De boeken zijn geschreven op AVI-M4, zonder kinderachtig te zijn.  
  • Leesbeleving: Af en toe is er een los kader met een tip of een leuk weetje passend bij het verhaal, bijvoorbeeld een voetbaltip. Dat geeft weer een andere leesbeleving en verlevendigt het paginabeeld. 
  • Dyslexie-vriendelijk: De pagina’s zijn verder rustig en overzichtelijk, met veel wit ruimte, de boeken zien er verder uit als echte, stoere leesboeken. Er wordt gebruik gemaakt van het Dyslexie-vriendelijk lettertype van Zwijsen. 

Ik zie bovenstaande punten zeker terug in het boek en het is erg fijn dat er een aangepast lettertype is gebruikt. Dit geeft je ogen meer rust. Ik heb zelf dyslexie en vond het erg fijn om dit boek te lezen. Van vroeger weet ik nog dat aangepaste boeken voor dyslexie saai waren zonder plaatjes en supergrote letters, dat is hier niet het geval. Zo verbloemt de uitgever goed dat het een boek is speciaal voor kinderen die lezen moeilijker en/of saai vinden.  

Neem altijd een mop mee!‘ is grappig en elke pagina heeft een andere mop. Vertelt vanuit de verschillende personages die voor in het boek staan vermeld. Een boek voor op reis zodat de reis minder lang duurt. In het moppenboek komen allemaal vakantie situaties voor daarom ideaal om mee te nemen op vakantie. Samen lol hebben om moppen is erg leuk. 

Laat vooral ook het kind de moppen hard op voor lezen dit is en leuk en stimuleert het lezen nog meer. 

Lesidee bij ‘Neem altijd een mop mee!

Tap moppen met de groep. Laat de kinderen moppen aan elkaar voor dragen. Kies elke week een mop van de week uit. Deze kan je eventueel delen met de ouders via het ouder-communicatieplatform van je school. Zo staat er elke week een andere leerling in het zonnetje. 

Praktische informatie

Titel: Neem altijd een mop mee!
Auteur: Elisa van Spronsen
Illustrator: Helene Jorna
Uitgever: Zwijsen, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 13,50

Het boek ‘Neem altijd een mop mee‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Zwijsen, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina