Non-fictie boeken, Prentenboeken, Recensies

Nederland & Duizend dingen over Nederland

Tijdens de Pabo maakte ik voor het eerst kennis met de boeken van Charlotte Dematons. Charlotte Dematons staat bekend om haar prachtige illustraties waar je naar kan blijven kijken en waar je steeds weer nieuwe dingen in ontdekt. Vandaag staat het boek Nederland centraal samen met het bijbehorende boek Duizend dingen over Nederland.

Nederland

Nederland

In het boek Nederland neemt Charlotte Dematons je mee op reis door Nederland. Op elke plaat staat weer een ander deel of kenmerk van ons land centraal: de zee, de duinen, vijf van de Waddeneilanden, Rotterdam, Amsterdam, het stadsleven, Den Haag, de Veluwe, het pretpark, de mist, Limburg, Kerst, Oud en Nieuw, Zeeland, ijspret, Carnaval, Overijssel, dierentuinen, de bollenvelden, Koningsdag, het rivierengebied, de molens, het platteland, de Friese meren en de Afsluitdijk. Ook staat er op elke prent weer een ander seizoen en weertype centraal.
Elke plaat is weer een nieuw avontuur om te bekijken. Voor kinderen (en volwassenen) wordt dit kijken extra leuk gemaakt, omdat er op elke plaat een aantal vaste elementen terug te vinden zijn: de gele ballon, een reiger, een tuinkabouter, een camperbusje, de Nooitlek van de kleine kapitein, de Kameleon van Hielke en Sietse en Zwarte Piet. De ene keer zijn deze figuren gemakkelijk te vinden en de andere keer gaat er een aantal uren zoekwerk overheen.

Duizend dingen over Nederland

Nederland

Het boek Duizend dingen over Nederland vertelt het verhaal achter de illustraties van het boek Nederland. Aan het begin van het boek vertelt Charlotte Dematons hoe zij als Française naar Nederland kwam en hoe zij Nederland heeft leren kennen. Dit is de basis geweest voor het boek Nederland. Na het lezen van het voorwoord kom je al tot de conclusie dat er op elke illustratie veel meer te vinden is dan de eerder beschreven vaste elementen. Zo is er op elke pagina ook een typisch Nederlands kinderliedje te zien evenals een figuur uit de Nederlandse kinderliteratuur, de vijftig gebeurtenissen uit de geschiedeniscanon van Nederland en wordt er naar diverse schilderijen verwezen.
In dit boek vertelt Charlotte Dematons in een paar zinnen iets over de desbetreffende illustratie en vervolgens wordt er van elke illustratie behandeld wat er te zien is. Als je dit boek naast de illustratie in Nederland legt, kun je uren naar dezelfde illustratie kijken en er heel veel leerzame feiten uithalen. Tijdens het lezen van Duizend dingen over Nederland kwam ik er achter dat er in elke illustratie nog zoveel was wat ik nog niet gezien had en nog steeds blijf ik keer op keer nieuwe dingen zien in Nederland.

Het mag duidelijk zijn; ik ben groot fan van het werk van Charlotte Dematons en van haar boeken Nederland en Duizend dingen over Nederland. Ik ga deze boeken nog met heel veel plezier blijven gebruiken en bekijken en hoop nog een hoop nieuwe dingen te ontdekken op de illustraties.

Titel: Nederland & Duizend dingen over Nederland
Auteur: Charlotte Dematons & Jesse Goossens
Illustrator: Charlotte Dematons
Prijs: Afhankelelijk van de set die je aanschaft, zie hieronder.
Uitgever: Lemniscaat

Nederland
Rotterdam, nu ik hier woon is dit één van de prenten waar ik graag naar kijk.

Het boek ‘Nederland‘ sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van 2019 is: ‘Reis mee!’ en in dit boek ga je op reis door Nederland.