Fictieboeken, Recensies

Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken

Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken

‘Augustus?’ Haar stem klinkt zacht en angstig. Ze noemt hem zelden bij zijn echte naam.
Kwaadbaard laat een grommetje horen. Wat waarschijnlijk iets betekent als: Vraag wat je wilt, al heb ik geen zin om het antwoord te geven.
Mus kijkt Kwaadbaard aan. ‘Wat is venijn?’
Kwaadbaard ademt uit door zijn grote neusgaten, kijkt naar de zee en mompelt: ‘Gif, meissie. Venijn is gif.’
– Uit: ‘Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken

Mus en kapitein Kwaadbaard hebben Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn: een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het venijn is afkomstig van de Kraken, een gigantische octopus. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster. Maar hun zoektocht is niet zonder problemen en de enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten en hen te helpen. Tot overmaat van ramp komt Mus achter een groot geheim…

Wat vind ik van dit boek?

Mus & Kapitein Kwaardbaard en de Koers naar de Kraken’ is het tweede deel in een serie. In dit boek wordt er meer dan eens verwezen naar de gebeurtenissen in het eerst deel ‘Mus & Kapitein Kwaadbaard en de vijf slangen’. Hoewel deze gebeurtenissen duidelijk geschetst wordt en het dus niet noodzakelijk is om het eerste deel gelezen te hebben, heb ik ervoor gekozen dit tóch te doen én daar ben ik heel blij om. In deel één maak je kennis met de personages in dit boek, je leert écht kennen en weet wat ze hebben meegemaakt. De gebeurtenissen in deel twee borduren voort op deel één. Ik vond het fijn die voorkennis te hebben, het zorgde ervoor dat ik gelijk in het verhaal kon duiken en niet lang na hoefde te denken over de verwijzingen in dit tweede deel. 

Mus & Kapitein Kwaardbaard en de Koers naar de Kraken’ is een boek waarbij de spanning zich flink opbouwt. Als lezer wil je dit boek niet meer wegleggen wanneer je eenmaal begonnen bent met lezen, je wordt als het ware in het verhaal gezogen. Wat hier zeker aan bijdraagt is de beeldende schrijfstijl van Kevin Hassing. Hij heeft het verhaal op zo’n wijze geschreven dat er tijdens het lezen een film in je hoofd af gaat spelen en het bijna lijkt of je zelf deel uit maakt van de gebeurtenissen in dit boek. Behalve spanning zit er zeker ook humor in dit boek, regelmatig heb ik grinnikend op de bank gezeten tijdens het lezen. 

Ook de illustraties van Linde Faas verdienen complimenten. Deze illustraties zijn ontzettend aantrekkelijk en de voorkant trekt meteen de aandacht. Daarnaast bevat het boek meerdere paginagrote illustraties die de situatie in het verhaal nog duidelijker maken. Het lijkt mij schitterend om deze illustraties op posterformaat in huis of in school op te hangen en er helemaal in weg te dromen. 

Dit boek is geschikt voor de wat oudere lezer, laten we zeggen voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Wat een leuke toevoeging is, zijn de verwijzingen en spreekwoorden die in dit verhaal zijn opgenomen. Zullen de kinderen deze gezegdes eruit pikken? 

Ik vond het jammer toen ik de laatste pagina van dit boek bereikte, maar mijn hart maakte ook meteen weer een klein sprongetje: deel 3 in deze serie wordt namelijk ook al aangekondigd! Ik weet al wat ik ga doen zodra dit deel uitkomt. Ondertussen droom ik nog heerlijk weg bij de herinneringen aan ‘Mus & Kapitein Kwaardbaard en de Koers naar de Kraken’.

Praktische informatie

Titel: Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken
Auteur: Kevin Hassing
Illustrator: Linde Faas
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken”

Reacties zijn gesloten.