Fictieboeken, Recensies

Mijn moeder is een dekbed

Mijn moeder is een dekbed
Lysette van Geel

We trokken er alle twee zo hard aan dat het elastiekje losschoot en het dagboek op de grond viel. Previes op de bladzijde waar het geheim op stond. We bogen ons eroverheen en lazen maar een paar woorden: Wensen voor dit jaar: vrolijk worden, alle schulden afbetalen. ‘Wat zijn schulden?’ vroeg Nina.
– Uit: ‘Mijn moeder is een dekbed

Sinds de moeder van Adam die enveloppen krijgt, is ze veranderd in een dekbed. Het zakgeld is gestopt en de koelkast wordt steeds leger. Adam loopt rond met te kleine schoenen. Erover praten met zijn este vriendin Maysa lukt nietm want ze lijkt ineens geen tijd meer voor hem te hebben. Wat is daar aan de hand.

Adam wil eigenlijk het liefst een doodgewoon jaar in groep acht. Maar als hij ook nog de hoofdrol krijgt in de eindmusical, is het wel duidelijk dat dat er niet in zit…

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik dit boek zag, sprak de titel mij direct aan. ‘Mijn moeder is een dekbed’ riep een hoop vragen bij mij op. Na het lezen van de achterflap (zie de tekst hierboven) was mijn nieuwsgierigheid al helemaal gewekt.

Eenmaal begonnen met lezen heb ik dit boek in één ruk uitgelezen. Auteur Lysette van Geel heeft een zeer prettige schrijfstijl en ook het onderwerp van het verhaal raakte mij. Dat ik zelf een leerkracht ben en er gemiddeld twee kinderen per klas in armoede opgroeien droeg hier zeker aan bij. Adam, de hoofdpersoon uit dit boek, zit in groep 8, zelf ben ik leerkracht van groep 8, dus hierdoor ging het verhaal nog meer bij mij leven.

Auteur Lysette van Geel, bekend als oud-presentatrice van het NOS Jeugdjournaal, is voor het schrijven van dit boek in gesprek gegaan met iemand die zelf in armoede is opgegroeid. Deze persoon, Isabel, heeft Van Geel geholpen met het schrijven van het boek en heeft ook aan Van Geel een aantal boodschappen voor kinderen meegegeven. Ben je benieuwd naar deze boodschappen? Lees dan ook zeker het nawoord van ‘Mijn moeder is een dekbed’.

Dit boek is uitermate geschikt als voorleesboek, waarna je natuurlijk altijd in gesprek gaat met kinderen. Ook kunnen kinderen vanaf ongeveer negen jaar dit boek heel goed zelfstandig lezen, wees je dan als ouders en/of leerkracht wel bewust wat het kind leest en dat dit vragen op kan roepen.

Mijn moeder is een dekbed’ ga ik komend jaar zeker meenemen naar mijn werkplek, promoten bij collega’s en zeker voorlezen aan mijn leerlingen in groep 8.

Praktische informatie

Titel: Mijn moeder is een dekbed
Auteur: Lysette van Geel
Illustrator: Tineke Meierink
Uitgever: Volt, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,98

Het boek ‘Mijn moeder is een dekbed‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Volt, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.