Fictieboeken, Recensies

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

‘Maar als je door jouw museum loopt… Ik bedoel, iedereen weet wie Pinokkio is, wie Harry Potter is, wie Madelief is, wie Dolfje is, wie Lampje is, wie Meester Jaap is, wie Kikker is, wie de kleine kapitein is, wie Jubelientje is, maar bijna niemand weet wie de boeken heeft geschreven.’
– Uit: ‘Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Meneer Droste is nachtwaker van het Kinderboekenmuseum maar gaat binnenkort met pensioen. Hij weet dat het afscheid hem zwaar gaat vallen het liefst wil hij in het museum blijven zoals al die schrijvers en tekenaars die daar met hun boeken en schetsen en manuscripten en portretten voor eeuwig een plek hebben gevonden. 

En dus besluit meneer Droste een boek te schrijven. Maar schrijven is een stuk moeilijker dan hij dacht. Zijn kleinzoon Tiuri kent zijn diepste wens en besluit dat er een boek óver meneer Droste geschreven moet worden!

Wat vind ik van dit boek?

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum‘ is een boek over het schrijven van een boek dat gaat over het schrijven van een boek!

Toen ik dit citaat las op het persbericht moest ik hem wel twee keer over lezen voor ik snapte wat er nou precies stond. Maar eerlijk is eerlijk, dit citaat beschrijft in één zin wat ‘Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum‘ voor een boek is.

Dit boek stond al een tijd op mijn recensie-plank, maar steeds kwamen er andere boeken tussendoor. Afgelopen periode nam ik dit boek mee naar mijn werk en wanneer de leerlingen aan het lezen waren, pakte ik dit leesboek erbij. De leesmomenten die ik in de klas inplande duurde vanaf dat moment ook steeds wat langer, want ik wilde graag verder lezen in dit boek.

Het verhaal bevat een hoop humor maar zeker ook spanning. Hoe eng is het als er ’s nacht bij het museum in eens iemand voor de deur staat die naar binnen wilt? En hoe leuk zijn de grappige verhalen die Tiuri en opa (meneer Droste) aan elkaar vertellen?

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum‘ is een bijzonder boek. Auteur Sjoerd Kuyper heeft dit boek geschreven ter ere van het 25-jarige jubileum van het Kinderboekenmuseum. Daarnaast passeren een hoop auteurs en boekpersonages de revue in dit boek. De auteurs worden veelal cryptisch beschreven, niet met naam en toenaam, maar aan de hand van het werk wat zij geschreven hebben.

Illustratrice Sylvia Weve heeft de illustraties in dit boek verzorgd hebben een bijzondere stijl, een stijl die je in kinderboeken niet vaak ziet: donkere kleuren en veel abstracte vormen en lijnen. De donkere kleuren ondersteunen de spanning die in het verhaal naar voren komt.

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum‘ is een boek waar mijn kinderboekenhart sneller van gaat kloppen. Persoonlijk zou ik dit boek aanraden als voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Dan hebben kinderen ook een bredere kennis van kinderboeken en hun bijbehorende personages. Wel denk ik dat dit boek meer geschikt is om voor te lezen in plaats van zelfstandig te lezen.

Ben je op zoek naar meer boeken over boeken schrijven en lezen? Kijk dan ook eens naar Kom, we gaan een boek lezen! geschikt voor de kleinste lezers.

Praktische informatie

Titel: Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustrator: Sylvia Weve
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,90

Het boek ‘Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum”

Reacties zijn gesloten.