Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

Melody en het Eiland van Muziek

Melody en het Eiland van Muziek

‘Mijn fluit,’ mompelt Melody. ‘Mijn fluit met vleugels… En liedjes die ik nog niet ken, die zoek ik ook.’ ‘Is dat toevallig je fluit?’ vraagt Nora. Jazeker! Daar zweeft hij, in de verte!
– Uit: ‘Melody en het Eiland van Muziek

Melody komt met haar zwevende boot aan bij een eiland. Als ze van boord stapt, ontsnapt haar fluit met vleugels en Melody snelt erachteraan. Op het eiland blijkt alles en iedereen muziek te ademen- de bomen, de planten, maar vooral: de kinderen die er wonen! Ze vertellen Melody over liedjes die ze nog niet kent, en Melody kan niet wachten om die liedjes op haar fluit te spelen. Maar dan zal ze de fluit eerst moeten vangen! Ga met Melody mee op deze sprookjesachtige en muzikale reis naar het Eiland van Muziek. 

Wat vind ik van dit boek?

Melody en het Eiland van Muziek‘ is echt een superleuk en muzikaal boek! Bij dit boek hoort ook een playlist op Spotify, en deze is geweldig. Bij dit boek horen 10 bekende liedjes van over de hele wereld, gezongen door kinderen en jongens op het azielzoekerscentra onder leiding van Lex Pantelic.

Hoe dit boek tot stand is gekomen is ook erg mooi. ‘Melody en het Eiland van Muziek‘ kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met Stichting de Vrolijkheid. De Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars, regelaars, vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders, die samen wekelijks meer dan 100 kunstprojecten op bijna 30 asielzoekerscentra realiseren. 

Na het lezen en voorlezen van dit boek was ik erg enthousiast om de Playlist te beluisteren. Het is echt een boek voor groep 1 tot en met 4. Samen naar het verhaal luisteren en dit afwisselen met de muziek die bij het verhaal past. 

Melody en het Eiland van Muziek‘ is dus een erg interactief boek. Tijdens het voorlezen kunnen de kinderen in het boek op zoek gaan naar de fluit met de vleugels. Ik merkte dat dit echt populair was in de klas. De kinderen hebben met veel enthousiasme de fluit telkens gezocht. 

Het boek heeft mooie illustraties en de tekst is pakkend voor de kinderen. Het is een boek waar je samen veel plezier aan beleeft. 

Lesidee bij ‘Melody en het Eiland van Muziek’

Ga met de kinderen in de klas aan de slag met de wereldkaart. Kijk met elkaar uit welke landen zijzelf, hun ouders en hun grootouders komen. Vraag de ouders om hulp om erachter te komen welke muziek belangrijk is in het land waar zij geboren zijn.

Samen met de kinderen ga je deze muziek beluisteren en ga je met elkaar in gesprek over waar zij denken dat de muziek vandaan komt. Daarna kun je stapsgewijs de liedjes leren aan de kinderen. Als afsluiting kun je een optreden geven voor de ouders en/of grootouders en misschien wel voor andere klassen!

Praktische informatie

Titel: Melody en het Eiland van Muziek
Auteur en illustrator: Enzo Pérès-Labourdette
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,95

Het boek ‘Melody en het Eiland van Muziek‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina