Gastblogger Jo, Non-fictie boeken, Recensies

Leven tussen de apen

Leven tussen de apen

Elke dag schoof ze een klein stukje dichter naar de groep als die kwam eten. Na een jaar kwamen de apen op tien meter afstand van haar. Na twee jaar waren de apen niet meer bang en kwamen ze tot vlakbij Jane.
– Uit: ‘Leven tussen de apen

In 1960 reist Jane Goodall naar Tanzania om er de chimpansees te bestuderen. Ze hoopt meer te weten te komen over hoe wij ons vroeger als oermensen gedroegen, en ontdekt dat we misschien wel meer op de apen lijken dan we beseffen. Een verhaal over hoe Jane als onderzoeker deel werd van een chimpanseefamilie en zo de hele wereld op een nieuwe manier naar deze apen leerde kijken. 

Wat vind ik van dit boek?

Leven tussen de apen

Het verhaal in ‘Leven tussen de apen‘ is chronologisch opgebouwd en vertelt het inspirerende levensverhaal van Jane Goodall. Zij had als jonge vrouw te weinig geld voor een opleiding aan de universiteit, daarnaast was het in de jaren 60 zeer ongebruikelijk om als vrouw alleen naar Afrika te gaan. Met een omweg is zij toch in Afrika terecht gekomen waarbij zij apen van dichtbij kon onderzoeken. 

Leven tussen de apen

Femke en Davy, mijn pleegkinderen, vonden dit boek erg interessant, stelden veel vragen en wilden graag YouTube filmpjes over Jane bekijken. ‘Leven tussen de apen‘ ziet er prachtig uit met veel, kleurrijke jungle-illustraties. Dit maakt het boek erg aantrekkelijk voor kinderen en zorgt ervoor dat de illustraties een goede tegenhanger zijn van de informatieve tekst.

Een nadeel van een informatief boek is in mijn ervaring dat als een boek eenmaal gelezen is, het niet er snel meer erbij gepakt wordt doordat humor of een goed plot afwezig zijn. Door het inspirerende levensverhaal van Jane wordt dat in ‘Leven tussen de apen‘ wat gecompenseerd, maar ik vraag mij af of dit genoeg is om een veel gelezen boek uit onze kast te worden. 

Praktische informatie

Titel: Leven tussen de apen
Auteur: Jan Leyssens
Illustrator: Joachim Sneyers
Uitgever: Clavis, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,95

Het boek ‘Leven tussen de apen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.