Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

Let goed op!

Let goed op

‘Ik zeg het je, als je ooit John John Watson, Fancy Baskin, Trista Smith en vooral Britton ‘Brit’ Burns tegenkomt, oftewel de Kale Bende, hou dan vooral je zakken in de gaten. Die vier jatten alles wat rinkelt, zelfs je handen als je die hebt weggestopt en ze te veel herrie maken. Man, ze zouden de zakken nog uit je zakken stelen als het kon.’ 
– Uit: ‘Let goed op

Iedereen heeft het te druk met andere dingen. Met praten over snotjes, bijvoorbeeld. Met zakgeld stelen, skateboarden en dapper zijn. Met ingewikkelde hand-shakes, niets liever willen dan ontsnappen uit een ingewikkeld leven, grappen maken en troost vinden. Maar vooral met naar huis lopen. En je eigen verhaal vinden.

Wat vind ik van dit boek?

Eerlijk is eerlijk, de kaft van ‘Let goed op‘ sprak me niet direct aan. Ook omdat ik na het lezen van de achterkant nog geen idee had wat ik nu precies van dit boek kon verwachten. Zou ik dit boek zelf meegenomen hebben uit de boekenwinkel? Nee, waarschijnlijk niet. Zou ik je aanraden nu naar de boekenwinkel te gaan om dit boek te kopen? Ja, zonder twijfel.

Let goed op‘ vertelt het verhaal van tien jongeren, die wanneer de schoolbel gaat allemaal hun eigen weg naar huis nemen. We krijgen een inkijkje in wat ze bezig houdt buiten schooltijd. Ieder kind heeft zijn eigen moeilijkheden of problemen thuis en als lezer mag je hier even, van heel dichtbij, in meekijken. De jongeren zijn zich niet bewust van hoe het leven er voor hun klasgenoten uitziet, op de achtergrond figureren zij in elkaars verhalen. 

Het boek is opgedeeld in 10 losse verhaaltjes, met ieder zijn eigen hoofdpersoon. Het is knap hoe de schrijver in deze korte verhalen zo’n ontroerend en kwetsbaar beeld weet te schetsen. Zo maken we kennis met onder andere de Kale Bende, een groepje kinderen dat iedereen berooft van hun kleingeld. Maar tijdens het verhaal leer je wat dit groepje kinderen verbindt en waarom ze dit geld stelen. En ik beloof je, je gaat deze bende in je hart sluiten. Ook leer je Bessie kennen, de grapjas van de klas. ‘Kles-Bes Bessie’, die altijd iedereen aan het lachen maakt. Gezellig, zo’n klasgenoot. Of komt die drang om grappen te maken ergens vandaan?  

Let goed op is een boek met veel emotionele diepgang, maar wat ook voldoende humor heeft om het verhaal zo nu en dan wat lichter te maken. De boodschap van dit boek was voor mij: let goed op de mensen om je heen, er speelt vaak meer dan wat je aan de buitenkant ziet. Dat geldt wat mij betreft ook voor dit boek: kijk verder dan de buitenkant, de inhoud van dit boek biedt zó veel. Naarmate je leest, ga je de illustraties op de kaft ook steeds beter begrijpen en waarderen. Ik zou dit boek aanraden voor kinderen vanaf 9 jaar.

Praktische informatie

Titel: Let goed op
Auteur: Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema
Illustrator: Alex Nabaum
Uitgever: Condor, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Let goed op‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Condor, onderdeel van WPG Media, waarvoor dank . Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina