Fictieboeken, Recensies

Lemony Snickets afschuwelijke avonturen – Het ellendige eerste boek

Als jij van verhalen met een happy end houdt, kun je beter een ander boek lezen. Niet alleen loopt dit boek niet goed af, het begint niet eens goed en er gebeurt ook weinig goeds in het midden.

Het ellendige eerste boek is het eerste deel in de boekenreeks ‘Lemony Snickets afschuwelijke avonturen’. De boeken in deze reeks zijn geschreven door Lemony Snicket, pseudoniem van Daniel Handler.
Deze boekenreeks bestaat uit dertien boeken die sinds 1999 uitgegeven zijn. Inmiddels zijn de boeken vertaald in 41 talen en zijn er wereldwijd meer dan 60 miljoen boeken over de toonbank gegaan. De boekenreeks is sinds 2017 ook een succesvolle Netflixserie en daarom worden de boeken opnieuw uitgegeven door Uitgeverij Lannoo.

Het ellendige eerste boek

Over dit boek
In de quote lees je hoe Het ellendige eerste boek van Lemony Snicket begint. Dit boek vertelt het verhaal van Violet, Claus en Roosje Baudelaire. Deze kinderen zijn na een brand hun ouders verloren en zijn dus weeskinderen geworden. Meneer Poe beheert de erfenis van de ouders van de kinderen en moet bepalen bij wie de kinderen ondergebracht worden. Wanneer Violet meerderjarig wordt, zullen de kinderen over het enorme fortuin van hun ouders kunnen beschikken, maar tot zij oud genoeg zijn, zal de bank voor het fortuin zorgen. Meneer Poe heeft geregeld dat de kinderen zullen worden grootgebracht door een ver familielid, graaf Olaf. Graaf Olaf blijkt echter uit te zijn op het familiefortuin en laat de kinderen hard werken in het huis. Graaf Olaf heeft een gemeen plan bedacht om over het familiefortuin te kunnen beschikken. Zal zijn plan gaan werken?

Wat vind ik ervan?
Ondanks dat dit een ellendig boek is met een afschuwelijk avontuur, heb ik dit boek met genoegen gelezen. Het verhaal grijpt je en je wilt weten hoe het met de kinderen Baudelaire zal gaan. Je hoopt dat zij goed terecht gaan komen en dat zij, ondanks hun grote verlies, een fijn leven gaan leiden. Elke keer als je denkt dat het goed gaat komen met de kinderen gebeurt er toch weer iets ellendigs.
Het boek eindigt met een brief van Lemony Snicket waarin hij verwijst naar het tweede boek in deze serie. Na het lezen van deze brief was ik dan ook meteen benieuwd naar het tweede boek.

Dit boek raad ik aan voor alle kinderen vanaf groep 5 die graag spannende, afschuwelijke en ellendige verhalen lezen. Ik denk dat dit boek hun zeker aan zal spreken.