Fictieboeken, Recensies

Lampje

‘Het Zwarte Huis?’ In Lampjes hoofd begint een liedje te spelen, een springtouwliedje van vroeger op de markt. 

Het Zwarte Huis, het monsterhuis
Daar hebben ze een monster thuis… 

Het boek Lampje is het schrijversdebuut van Annet Schaap. Annet Schaap kende ik door haar illustraties bij de boeken van Jacques Vriens en Francine Oomen. Boeken van deze schrijvers heb ik vroeger verslonden. Natuurlijk illustreert Annet Schaap nog veel meer boeken, waaronder de boeken van Janneke Schotveld.
Annet Schaap heeft als schrijfster haar debuut gemaakt met het boek Lampje. Als ik de verhalen moet geloven, moet dit een geweldig boek zijn. Dat dit boek afgelopen jaar de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen heeft, zegt meer dan genoeg.

Aangezien ik deze week vakantie heb, heb ik mijzelf het boek Lampje cadeau gedaan om te ontdekken of dit boek de lovende woorden waarmaakt. Hier kan ik eigenlijk heel kort over zijn. Dit boek heb ik in twee sessies helemaal uitgelezen. Annet Schaap heeft in dit boek de spanning goed op weten te bouwen. Het begin van het verhaal in de vuurtoren, het verhuizen van Lampje naar het Zwarte Huis, het mysterieuze wezen in de hoge toren. Steeds weer was ik benieuwd hoe het verhaal van Lampje verder zal gaan. Ik heb Lampje in mijn hart gesloten, ik leefde en voelde met haar mee.
Buiten dit geweldige verhaal heeft Annet Schaap ook nog eens prachtige, paginavullende illustraties gemaakt. De illustraties passen perfect bij het verhaal en geven, naar mijn mening, de belangrijkste lijnen van het verhaal weer.

Lampje

Ik ben van mening dat Lampje door iedereen gelezen zou moeten worden. Het is zo’n spannend verhaal en er komen diverse thema’s aan bod: vriendschap, eenzaamheid, verdriet en verlies van een dierbare.

Lampje

Over Lampje
Lampje vertelt het verhaal van Emilia, die ook wel Lampje genoemd wordt. Lampje woont met haar vader in de vuurtoren. Haar moeder is overleden door ziekte. Elke avond moet Lampje de lamp in de vuurtoren aanmaken. Op een stormachtige avond zijn de lucifers op en kan de lamp dus niet aan. Lampje trotseert de storm om lucifers te gaan kopen. Die avond gebeurd er op zee een ramp die grote gevolgen gaat hebben voor het leven van Lampje en haar vader…

Handig om te weten
Omdat dit boek de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen heeft, hebben Lieke van Duin en Jos van Helst lesmateriaal ontwikkeld bij dit boek. Het doel hiervan is om het onderwijs aan te moedigen Lampje op school te bespreken.