Prentenboeken, Recensies

Ko met de vlo

Soms probeerden de mensen om de vlo van Ko te stelen.
Maar ja – dat kan niet, hè?
Je kan een vlo niet stelen.
Je moet je eigen vlo vinden.

Ko met de vlo - Harman A. Hoetink

Een tijdje terug ontving ik van Harman Hoetink zijn boek Ko met de vlo. Zoals op de kaft van het boek wordt besproken, is Ko met de vlo een klein doordenksprookje voor kinderen van alle leeftijden en stiekem ook voor grote mensen.

Het boek gaat over Ko. Op een dag komt Ko een vlo tegen en Ko en de vlo trokken met elkaar op. Waar Ko gaat, ging vlo en waar vlo ging, ging Ko. De mensen om Ko heen begrepen niet wat Ko in de vlo zag, de mensen waren te druk en hadden geen tijd voor Ko met de vlo…

Het boek Ko met de vlo laat zien wat er wordt bedoeld met de uitdrukking ‘go with the flow’. Met ‘go with de flow’ wordt bedoeld dat je meebeweegt met de stroom en dat je daarbinnen je eigen weg kiest en doet waar jij je goed en fijn bij voelt.

Dit boek heb ik voorgelezen in mijn klas en de leerlingen reageerden wisselend op dit verhaal. Sommige kinderen vonden het een heel leuk verhaal en snapten ook wat de achterliggende boodschap van dit verhaal was. Sommige kinderen vonden het verhaal maar een beetje gek en eigenlijk niet in groep 6 als voorleesboek horen. Maar toen een aantal leerlingen en ik de achterliggende gedachten vertelden en het verhaal nog eens voorlazen, snapten zij het wel iets beter.
Ik denk dat dit boek goed in te zetten is in alle klassen op de basisschool. Met kleuters zou je dit boek interactief kunnen voorlezen (tussendoor vragen stellen over het verhaal), in de hogere groepen zou je er ook nog een filosofieles aan kunnen koppelen en leerlingen laten praten over ‘go with the flow’. Leerlingen gaan hier waarschijnlijk hele mooie verhalen aan koppelen en kunnen vanuit deze verhalen ook weer leren van elkaar.

Het boek Ko met de vlo is mooi vormgegeven. Het is een mooi, compact prentenboek. De prenten zijn mooi getekend en er zijn rustige kleuren gebruikt. De prenten geven goed weer wat er in het verhaal geschreven wordt.IMG_3064

Een leuk extraatje bij dit boek is dat er digitaal ook een meeluisterboek te vinden is. Dit is voor beginnende lezers erg makkelijk, maar ook voor lezers die wat meer moeite hebben met lezen. Deze lezers kunnen dan meelezen met het gesproken woord.

Van Harman ontving ik bij dit boek ook nog drie kleurplaten waarop Ko en de vlo te zien en in te kleuren zijn, ook ontving ik er een boekenlegger bij.

Titel: Ko met de vlo
Schrijver: Harman A. Hoetink
Illustrator: Hannah Botma
Uitgeverij: Quisqueya Publications
Prijs: €14,95

Dit boek heb ik van Harman Hoetink toegestuurd gekregen in ruil voor een eerlijke recensie.