Fictieboeken, Recensies

Knipoog

Knipoog

De ochtend nadat dokter IJslolly had gezegd dat mijn oog eruit moest en dat ik blind zou worden, had ik geen enkele behoefte om uit bed te komen. Geen enkele. Wat ik wel deed was naar de spullen in mijn kamer kijken, het speelgoed en de actiefiguren in mijn geheugen prenten.
– Uit: ‘titel boek

Ross wil een normale jongen zijn. Hij wil geen kanker of een tranend oog vol vieze zalf hebben, hij wil zijn haar niet kwijtraken of een rare hoed op moeten. Hij wil gewoon NORMAAL zijn. 

Maar na de onverwachte diagnose kan hij niet anders dan opvallen. Hij krijgt te maken met behandelingen die zo uit een videogame lijken te komen, treiterijen, mensen die het laten afweten omdat ze niet weten wat ze tegen het ‘kankerjoch’ moeten zeggen – maar gelukkig ook oude en nieuwe vriendschappen die overal bovenuit stijgen. 

Juist wanneer Ross het gevoel heeft dat alle grond onder zijn voeten wegzakt, ontdekt hij hoe gitaren, comics en echte vrienden alles kunnen veranderen.

Wat vind ik van dit boek?

Wauw! Wat is ‘Knipoog‘ een fantastisch boek! In de vakantie ben ik begonnen in dit boek en ik heb hem in een ademteug uitgelezen. Na het lezen van het laatste woord was ik zelfs teleurgesteld dat er een einde was gekomen aan dit boek.

In ‘Knipoog‘ krijgt de lezer een kijkje in het leven van Ross, een jongen die kanker bij zijn oog heeft. Nu doet de vorige zin je vermoedden dat het gaat om een heel zwaar en heftig verhaal, maar niks is minder waar. Auteur Rob Harrell heeft een prettige schrijfstijl; het verhaal van Ross is gevoelig, humoristisch en pakkend geschreven. Als lezen krijg je een grote inkijk in het leven van Ross en door de schrijfstijl leef je je erg in in zijn verhaal. ‘Knipoog‘ is een verhaal waarin het hebben van kanker bespreekbaar wordt gemaakt en waarin het duidelijk wordt welk traject je in kan gaan als dit je overkomt. Dat auteur Rob Harrell dit zelf heeft meegemaakt, zorgt er mijns inziens voor dat dit een verhaal is dat je meezuigt door het boek heen.

Je emoties worden in dit boek alle kanten op geslingerd: het ene moment zit je hardop mee te grinniken terwijl je een bladzijde later een traantje moet weg pinken omdat het verhaal dan toch even een andere wending krijgt.

Knipoog‘ is een boek met een verhaal geschikt voor lezers vanaf ongeveer 10 jaar en kan gebruikt worden als voorleesboek of boek om zelfstandig te lezen.

Knipoog‘ is een boek over ziek zijn, ben je op zoek naar soortgelijke boeken? Kijk dan eens naar De goudvisjongen en Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)’.

Praktische informatie

Titel: Knipoog
Auteur: Rob Harrell
Uitgever: Van Goor, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 17,99

Het boek ‘Knipoog‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Goor, onderdeel van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.