Fictieboeken, Recensies

Kinderen met een ster

Door een spleet in de gordijnen ziet Bennie dat de lucht stralend blauw is. Vliegtuigen hebben er met witte strepen een tekening op gemaakt. Of zijn het letters en is het een woord? Na de zomer mag hij naar school, dan weet hij het.

In het boek Kinderen met een ster wordt het verhaal verteld van zes kinderen: Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie. Deze zes kinderen zijn heel normaal, maar hebben allemaal één ding gemeen: ze krijgen allemaal een ster die hun leven gaat veranderen. De verhalen in dit boek zijn opgesplitst in drie delen: voor de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog.
Martine Letterie beschrijft in dit boek het leven van de zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Alle verhalen die zij in dit boek vertelt, zijn gebaseerd op interviews met mensen die de oorlog als kind mee hebben gemaakt.

Wat vond ik van dit boek?
Ik snap dat veel lezers enthousiast zijn over dit boek. Helaas kan ik mij hier niet volledig bij aansluiten. Ik vond het heel moeilijk om in het verhaal te komen en de verhaallijnen te volgen. Dit komt omdat de verhalen van de zes hoofdpersonen uit dit boek door elkaar heen lopen. Hierdoor moest ik tijdens het lezen steeds terug bladeren om te kijken wat er ook alweer met het desbetreffende kind eerder gebeurd was.
Wel denk ik dat je verhalen uit dit boek prima voor kunt lezen aan kinderen. Er wordt namelijk op een kindvriendelijke manier uitgelegd hoe het leven in de tijd van de Tweede Wereldoorlog voor Joodse kinderen moet zijn geweest. Daarnaast zal dit boek kinderen vanaf groep 5 (ongeveer 8 jaar) zeker aanspreken, omdat de verhalen gaan over kinderen met ongeveer dezelfde leeftijd,

Dit boek kocht ik bij De Kleine Kapitein, een kinderboekenwinkel in het centrum van Rotterdam. Dit boek is uitgegeven door Uitgeverij Leopold. Kinderen met een ster is in juni 2017 beoordeeld met een Zilveren Griffel. De Zilveren Griffel is, samen met de Gouden Griffel, een van de belangrijkste literatuurprijzen voor de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

Titel: Kinderen met een ster
Schrijver: Martine Letterie
Illustrator: Rick de Haas
Uitgeverij: Uitgeverij Leopold
Prijs: € 14,99