Prentenboeken, Recensies

Kikker leert vormen

Kikker leert vormen

De tent wiebelt…
‘Beertje! Je moet aan de vóórkant naar binnen,’ roept Kikker. Rat maakt een pijl.

– Uit: ‘Kikker leert vormen

Kikker leert vormen. Doe je mee?
Als je goed kijkt, zie je ze overal!

Kikker wil kamperen. Rat heeft een tent.
De tent begint als rol: een cirkel. Kikker en Rat zetten hem op met lijnen en dan staat hij ineens als… een driehoek!

Wat vind ik van dit boek?

Kikker leert vormen‘ is één van de boeken uit de serie Kikker leert. Zoals de titel al doet vermoeden, staan in dit deel de vormen centraal. Denk hierbij aan de standaardvormen als: vierkant, driehoek en cirkel. Maar ook de pijl, het kruis en het trapezium passeren de revue. Er is zelfs een bladzijde waarin de ruimtelijke vormen (kubus, balk, bol en cilinder) centraal staan.

Ondanks het feit dat Max Velthuijs al ruim vijftien jaar geleden overleden is, blijven er nieuwe boeken van Kikker verschijnen. Naast de alom bekende prentenboeken komen er ook andere productlijnen op de markt, de serie ‘Kikker leert…‘ is hier een voorbeeld van. Ik ben blij dat er bij deze boeken originele prenten van Max Velthuijs worden gebruikt en dat het prentenboek echt de ‘Kikker-sfeer’ ademt.

Kikker leert vormen‘ is op meerdere manieren te gebruiken. Zo kun je dit boek gewoon voorlezen, maar kun je ook voorlezen en de kinderen laten zoeken naar de vormen op de bladzijdes. Wat ik in een klassensituatie zou doen, is dat ik de pagina uit het boek in zou scannen of kopiëren, zodat meer leerlingen de prent goed kunnen zien en dan kunnen alle kinderen actief op zoek gaan naar de vormen die in de prent verstopt zitten. Daarnaast kunnen kinderen ook heel goed zelfstandig dit boek doorbladeren, omdat er gebruik wordt gemaakt van stevige, kartonnen bladzijdes. Hierdoor kunnen kinderen het boek op schoot nemen of op tafel voor zich neer leggen.

Kikker leert vormen‘ is een prentenboek dat zich leent om te gebruiken in de thuissituatie, maar dit boek kan ook heel goed gebruikt worden in de schoolse situatie. Dit kan bijvoorbeeld al op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal, maar ook op de basisschool tot en met groep 3. Hierbij moet je als volwassene kritisch kijken welke bladzijde of welke vormen je wel of niet aanbiedt aan de kinderen. Door deze afweging te maken, kun je heel goed inspelen op het niveau van de kinderen omdat elk kind andere vormen zal herkennen.

Wat ik wel jammer vindt is dat er op de achterflap van het boek reclame wordt gemaakt voor de website http://www.kikkerleert.nl waarop je video’s, lesmateriaal en knutseltips kunt vinden. Deze website werkt echter niet. Terwijl het denk ik voor scholen en kinderdagverblijven heel fijn zou zijn als ze wel op deze website terecht zouden kunnen om hier inspiratie vandaan te halen.

Wil je meer boeken over Kikker lezen? Kijk dan ook eens naar: ‘Een verrassing voor Kikker’.

Praktische informatie

Titel: Kikker leert vormen
Auteur: Max Velthuijs
Uitgever: Leopold, klik hier voor meer informatie.
Prijs: € 11,99

Het boek ‘Kikker leert vormen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.