Fictieboeken, Gastblogger Balou, Leren lezen, Recensies

Kanjers klaren de klus

Kanjers klaren de klus

Daan:
Gaat het?
Haal je het wel?

Farida:
Ja het lijkt alsof je gaat
bezwijken van de warmte.
Je zweet druipt van je voorhoofd!

Ferre:
Wat is het warm!
Ik stapte net te ver.
Ik heb erg veel dorst!

– Uit: ‘Kanjers klaren de klus

Het is warm, veel te warm voor de tijd van het jaar! Daan, Ferre en Farida lijken wel te smelten. In het nieuws op tv wordt er gesproken over de klimaatsverandering. In de caravan bij Daan in de tuin besluiten de drie vrienden om iets te doen voor het klimaat. Maar terwijl zij plannen maken, staat de norse buurman van Daan naar hen te kijken. Hij gelooft niet in de opwarming van de aarde en maakt zich boos op hen. Als dat maar goed komt…

Voor ik jullie ga vertellen wat ik van ‘Kanjers klaren de klus‘ vind, eerst een stukje informatie over hoe dit boek tot stand is gekomen:

“Een leuk leesavontuur over kinderen die op verschillende niveaus lezen. Voor voorlezers en lezers vanaf 6 jaar. Ook dit tweede kanjerboek is het resultaat van een samenwerking tussen de uitgeverijen Plantyn en Clavis. Samen hebben zij de ambitie om meer kinderen aan het lezen te krijgen. Meer, beter en liever lezen is hun motto. Plantyn realiseert dit in de taalmethode ‘De Taalkanjers en Clavis met een ruim aanbod fictie en non-fictie voor kinderen van alle leeftijden.”

Wat vind ik van dit boek?

Kanjers klaren de klus‘ is een boek met een fantastisch onderwerp: de opwarming van de aarde. Het is een boek dat dankzij een mooi initiatief van Plantyn en Clavis tot stand is gekomen. Iedereen leest op zijn/haar eigen niveau.

Als juf van groep 3, heb ik dit boek met veel plezier zelf gelezen. Wat is het verschil tussen de leesniveaus goed te zien in het boek. De drie hoofdpersonen praten op drie verschillende niveaus. Het niveau van Daan is het makkelijkste, gevolgd door het niveau van Ferre en het niveau van Farida is het moeilijkste. Als je kinderen in de klas hebt die verder zijn met lezen kunnen zij de andere lezers helpen en de zwarte teksten in het boek lezen. In het stukje boven aan deze recensie zie je precies hoe de niveaus eruitzien.

Ik ‘Kanjers klaren de klus‘ aan om samen met de kinderen uit groep 3 te lezen. Bij mij in de klas was dit een succes!

Wat vinden de kinderen uit groep 3 van dit boek?

Leerlingen op het niveau van Daan:

  • Het lezen in dit boek was leuk.
  • Ik kan meelezen met andere kinderen dat is echt leuk. 

Leerling op het niveau van Ferre:

  • Dat je steeds iets moelijker kan lezen is handig.
  • Ik kan kiezen op welk niveau ik meelees. 

Leerling op het niveau van Farida:

  • Het moeilijkste stuk vond ik heel leuk. 
  • Wat leuk dat ik samen met andere kinderen kan lezen uit één boek

Lesidee bij ‘Kanjers klaren de klus’

Bij dit boek verwijs ik jullie graag naar de vragen die achter in het boek gesteld worden. Bespreek en beantwoord de vragen in een groepsgesprek met de klas.

Praktische informatie

Titel: Kanjers klaren de klus
Auteur: Emy Geyskens en Stef van Malderen
Illustrator: Hélène Jorna
Uitgever: Clavis, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,95

Het boek ‘Kanjers klaren de klus‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina